Re: Přechod ze zaměstnání na OSVČ při ne
Od 1.7. budete OSVČ na hlavní činnost s povinností placení 'minimalnich' zaloh na sociální a zdravotní pojištění. Dle mého názoru tuto skutecnost hlásit nyni na ZP a ČSSZ nemusíte, uvedete až v Přehledech OSVČ za rok 2018.
Je jen zajímavé, že mi v zaměstnání řekli, že když mám tu neschopenku, tak se nesmím nahlásit na úřad práce. Z toho mi vyplynulo, že zatím ani nesmím nastoupit do jiného zaměstnání, tedy ani přejít s podnikáním na hlavní činnost.
Trochu zmatek.
I když teď svoji činnost neprovádím, chodí mi z mateřské firmy pravidelně provize, takže když bych přerušila podnikání, zastavili by mi provize, což není dobrá varianta. Takže asi by byla lepší možnost, nechat si dobrovolně ukončit neschopenku a začít platit zálohy.
Moc Vám děkuji za přínosnou komunikaci a přeji ať se Vám daří :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 6. 2018 7:47
Prosím o radu. Výpovědní lhůta v zaměstnání mi vyprší 30.6., ale mám od 28.5. neschopenku asi do min. konce července, možná i déle. Podnikám na vedlejší činnost a od 1.7. jsem chtěla přejít s podnikáním na hlavní činnost. Tak teď nevím, kdy tuto změnu hlásit na úřadech, jestli hned toho 1.7. nebo až mi skončí ta neschopenka?