Re: Jednatel a náhrada za nemoc
Jednatel nemá nárok na náhradu mzdy v době nemoci. Vy jste mu náhradu vyplatili, takže musíte z ní provést odvody, což jste zřejmě neudělali. Proto vám říkali, že musíte navýšit základ SP. Já to chápu tak, že nyní dodatečně o tu částku navýšíte základ SP .
Nechápu, proč si myslíte, že byste měli navyšovat základ SP od 2/2016 do současnosti. Objasněte.
Re: Jednatel a náhrada za nemoc
Jednatel je jednatelem podle zákona o korporacích, zatímco náhrada mzdy (už slovo MZDA) se vyplácí podle zákoníku práce. Proto jednatel nemá na náhradu při nemoci nárok, a když mu ji vyplatíte, musíte ji zahrnout do vyměřovacího základu pro odvod pojistného, přestože má třeba "nárok na výplatu náhrady" zakotvený ve smlouvě o výkonu funkce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
20. 6. 2018 11:02
Prosím o radu. Kontrola na sociálce zjistila, že jsem proplatil jednateli nemoc za prvních 14 dní. Sdělila mi, že kdybych na to přišel sám před kontrolou, tak že by s tím nic nedělali. Pokud ale na to přišli oni při kontrole, tak že se zvýší vyměřovací základ a z částky, kterou jsem mu vyplatil za nemoc se odvede SP.
Jednatel je nemocný jednou za 30 let :-) Tohle byla ještě operace páteře. On byl nemocný ve 2/2016 a i když to zjistili až nyní, SP se bude odvádět od února 2016 až do současnosti ?
Děkuji za odpověď