Re: Jednatel a náhrada za nemoc
Jednatel nemá nárok na náhradu mzdy v době nemoci. Vy jste mu náhradu vyplatili, takže musíte z ní provést odvody, což jste zřejmě neudělali. Proto vám říkali, že musíte navýšit základ SP. Já to chápu tak, že nyní dodatečně o tu částku navýšíte základ SP .
Nechápu, proč si myslíte, že byste měli navyšovat základ SP od 2/2016 do současnosti. Objasněte.
Re: Jednatel a náhrada za nemoc
Jednatel je jednatelem podle zákona o korporacích, zatímco náhrada mzdy (už slovo MZDA) se vyplácí podle zákoníku práce. Proto jednatel nemá na náhradu při nemoci nárok, a když mu ji vyplatíte, musíte ji zahrnout do vyměřovacího základu pro odvod pojistného, přestože má třeba "nárok na výplatu náhrady" zakotvený ve smlouvě o výkonu funkce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 6. 2018 11:02
Prosím o radu. Kontrola na sociálce zjistila, že jsem proplatil jednateli nemoc za prvních 14 dní. Sdělila mi, že kdybych na to přišel sám před kontrolou, tak že by s tím nic nedělali. Pokud ale na to přišli oni při kontrole, tak že se zvýší vyměřovací základ a z částky, kterou jsem mu vyplatil za nemoc se odvede SP.
Jednatel je nemocný jednou za 30 let :-) Tohle byla ještě operace páteře. On byl nemocný ve 2/2016 a i když to zjistili až nyní, SP se bude odvádět od února 2016 až do současnosti ?
Děkuji za odpověď