Re: Manžel vyřazen z ÚP
Postup ÚP je zcela v souladu se zákonem a odvoláním nedosáhnete ničeho, pokud nemá řádnou omluvu. "Zapomněl" není omluva, to by musel být tak v komatu na JIP, aby to uznali.
Kolegova manželka nedoložila včas Potvrzení o výši příjmu z nekolidujícího zaměstnání a byla vyřazena, ačkoli si prokazatelně nemohla dojít pro ten papír k zaměstnavateli, protože ležela v nemocnici - mohla tam zavolat, nebo jí pro to mohl dojít rodinný příslušník, byla argumentace ÚP. Zaměstnavatel jí to sice poslal poštou, ale už pozdě.
Takže teď zaplatit jen zdravotní pojištění - až za červen a dál. Sociální pojištění se platí jen ze skutečné výše příjmu. Ale tu dobu, co je vyřazený z ÚP, nebude mít započítanou do důchodu.
A ať nečeká, že mu ÚP najde práci, od toho tady v dnešní době fakt už není. Co si nenajde sám, to mít nebude.
Hezký den.
Já navíc nechápu, proč to za něj zjišťuje manželka. Je doma, tak má spoustu času si vše pozjišťovat. Jinak souhlas s tím, co je napsáno výše.
OT - Re: Manžel vyřazen z ÚP
Protože některé manželky už jsou takové - alespoň já to taky tak pár let dělala - kdybych nešla s tím chlapem na úřad, nevyplňovala papíry a nehledala mu práci, válel by se doma na gauči a ještě bych ze svého příjmu musela platit jeho pojištění. Už to naštěstí není můj manžel.
Re: OT - Re: Manžel vyřazen z ÚP
Pěkně jste se do něho pustili... ale tak to není. Dře od rána do večera, gauč ani televizi nezná. Nenašel práci, protože se vše nedalo skloubit dohromady... podnikání (mé), vyzvedávání a hlídání dítěte, když mám šichtu. Jistě pochopíte, že vše tady na plnou pusu psát nemohu. Potřebovala jsem radu, zda má smysl jej evidovat jako spolupracující osobu, když jiné zaměstnání nemá, nemá ŽL.... Jak z toho ven, nevím. Hezký večer
Pak zjistěte, zda by se mohl zaevidovat na své zdravotní pojišťovně jako osoba, za kterou platí zdravotní pojištění stát. Tj. např. osoba v kategorii osob celodenně osobně a řádně pečujících alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/2012-12-ing-antonin-danek-osoby-pecujici-o-deti.htm
Pokud ne, tak by se měl zaregistroval od června na své zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů. Od 1. 1. 2018 činí pojistné OBZP 1 647 Kč měsíčně.
https://www.vzp.cz/platci/informace/obzp/kdo-je-obzp
>>>>>>>>Já navíc nechápu, proč to za něj zjišťuje manželka.
>>>>>>>>Je
>>>>>>>>doma, tak má spoustu času si vše pozjišťovat. Jinak
>>>>>>>>souhlas s tím, co je napsáno výše.
>>>>>>>Protože některé manželky už jsou takové - alespoň já
>>>>>>>to taky tak pár let dělala - kdybych nešla s tím
>>>>>>>chlapem na úřad, nevyplňovala papíry a nehledala mu
>>>>>>>práci,
>>>>>>>válel by se doma na gauči a ještě bych ze svého
>>>>>>>příjmu
>>>>>>>musela platit jeho pojištění. Už to naštěstí není můj
>>>>>>>manžel.
>>>>>>
>>>>>>Pár let ? No, nějaký měsíc , možná rok, ale pár let
>>>>>>fakt ne. Paní píše, že je zaměstnaná, OSVČ, zjišťuje
>>>>>>informace a pán zapomene, že má povinnost se někam
>>>>>>dostavit ? Ale asi má jiné hodnoty, které jsou nám
>>>>>>utajeny.
>>>>>Nebo to mají doma rozděleno (jako my) - paní se stará
>>>>>o "papíry" a pán o reálné věci.
>>>>
>>>>Hm, nepracuje, zapomene na schůzku - co může být
>>>>reálnějšího. Mně by to teda manželka vysvětlila
>>>>velice
>>>>stručně a rychle. :)
>>>
>>>Pěkně jste se do něho pustili... ale tak to není. Dře
>>>od rána do večera, gauč ani televizi nezná. Nenašel
>>>práci, protože se vše nedalo skloubit dohromady...
>>>podnikání (mé), vyzvedávání a hlídání dítěte, když
>>>mám
>>>šichtu. Jistě pochopíte, že vše tady na plnou pusu
>>>psát
>>>nemohu. Potřebovala jsem radu, zda má smysl jej
>>>evidovat
>>>jako spolupracující osobu, když jiné zaměstnání nemá,
>>>nemá ŽL.... Jak z toho ven, nevím. Hezký večer
>>
>>manžel?
>>
>Ano a ano... Chtěla jsem, aby dělal "pro mě", ale to
>bohužel nejde, jen jako spolupracující osoba, ale
>výhodu v tom nevidím
Tím spíš nemá na úp co dělat a nechat za sebe platit stát.
>Dobrý den, prosím, poradíte? Manžel byl veden na ÚP,
>víc jak rok, nenašli mu práci. Jednou bohužel zapomněl
>na schůzku a nedorazil. O nic důležitého samozřejmě
>nepřišel, nabídku stejně pro něj neměli, jen se prostě
>neomluvil no. Odvolal se, ale dopis mu přišel až teď,
>že ho vyřadili. Je to takto normální?? Ptám se
>co teď... dál se odvolat nemá cenu. Takže zpětně asi
>zaplatit zdravku a sociálku, že? Jsem OSVČ a jsem
>ještě zaměstnaná, aby manžel byl jako spolupracující osoba
>asi nemá smysl, když nemá zaměstnání, je to tak?
>Děkuji moc za rady!
Nepochopila jsem, proč by nemělo mít smysl, kdyby byl Vaší spolupracující osobou. Spolupracující osoba přece nemusí mít ještě k tomu zaměstnání. Pracuje s Vámi na Vašem podnikání a pokud tomu dobře rozumím, tak do zaměstnání někam stejně nechce, protože práce máte dost. Tak máte na vybranou - buď si bude platit ZP jako osoba bez příjmů (SP platit nemusí, ale doba se mu nebude počítat do důchodu). Anebo se stane Vaší spolupracující osobou a budete na něj rozdělovat určité % příjmů a výdajů. Z pohledu SP a ZP bude veden jako OSVČ. Anebo si najde zaměstnání. Každopádně musí doplatit ZP po vyřazení z evidence ÚP. SP doplácet nebude.
Anebo, jak Vám radili výše, kdyby byl osobou bez příjmů, zaregistrovat se na ZP jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let nebo o 2 do 15 let a bude státem pojištěny zdravotně a nemusí ZP platit. U předškolního dítěte je podmínka splněna, pokud není dítě ve školce déle než 4 h denně, a u školního dítěte, když navštěvuje pouze vyučování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 6. 2018 10:56
Dobrý den, prosím, poradíte? Manžel byl veden na ÚP, víc jak rok, nenašli mu práci. Jednou bohužel zapomněl na schůzku a nedorazil. O nic důležitého samozřejmě nepřišel, nabídku stejně pro něj neměli, jen se prostě neomluvil no. Odvolal se, ale dopis mu přišel až teď, že ho k 7.5.18 vyřadili. Je to takto normální?? Ptám se co teď... dál se odvolat nemá cenu. Takže zpětně asi zaplatit zdravku a sociálku, že? Jsem OSVČ a jsem ještě zaměstnaná, aby manžel byl jako spolupracující osoba asi nemá smysl, když nemá zaměstnání, je to tak?
Děkuji moc za rady!