Hlavní navigace

Nepl.v. a dny pojištění pro podporu z ÚP

  • 26. 6. 2018 12:51

    Prosím o konzultaci,ptala jsem se před časem, ale nikdo neodpověděl, tak to zkouším znovu:
    Dobrý den, prosím o ujištění, zda uvažuji správně. Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti musí být napočítáno 365 kal. dnů pojištění ve 2 letech před ukončením poměru. Pokud měl zaměstnanec celý měsíc neplacené volno, nejsou tyto dny započítány jako pojištěné, je to tak? Ale pokud měl část měsíce neplacené volno a část měsíce řádnou dovolenou, jsou všechny dny započítány jako pojištěné, je to tak?
    Uvažuji totiž tak, že to pojištění v podstatě kopíruje vykázané údaje na ELDP - a část měsíce odpracoval nebo čerpal ŘD a část měsíce měl nepl. volno, není ten měsíc vykřížkovaný, ale pokud měl celý měsíc pokrytý neplaceným volnem, vykřížkovaný je, a tudíž nepojištěný. Uvažuji tedy správně, že dny neplaceného volna jsou pro tento účel započítány jako dny pojištěné, pokud nejde o celý měsíc neplaceného volna?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 6. 2018 12:59

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Nepl.v. a dny pojištění pro podporu
      Kdysi jsem byla na školení (už si nepamatuji, kdo školil) a tam nám říkali, že neplacené volno po část měsíce je pro nárok na důchod důchodově pojištěno, ale pro vznik podpory v nezaměstnanosti se tyto jednotlivé dny nepl. volna nepočítají do celkové doby důchodového pojištění. Přesto vím, že v případě, že zaměstnanec nemůže doložit potvrzení zaměstnavatele, tak berušky z ÚP chtějí doložit ELDP a když není v některém měsíci křížek, tak ten měsíc celý započítají a nezkoumají, zda bylo neplacené volno. Tak opravdu nevím, co je správně. Třeba školitel nemusel na školení podávat správné informace :-(

    • 26. 6. 2018 13:29

      Kara

      Re: Nepl.v. a dny pojištění pro podporu
      No právě - jak by berušky z ÚP zjišťovaly, že měl třeba v některých měsících vždy po pár dnech neplaceného volna? V ELDP se ty dny neuvádí a ani se měsíc nevykřížkuje, když nejde o celý měsíc NV bez výdělku. V potvrzení o zaměstnání (ZL) se to také neuvádí. V potvrzení pro ÚP se to také neuvádí. Ten měsíc je prostě normálně celý pojištěný. Taky mně přijde jako nesmysl říkat, že pro nárok na důchod se ty dny neplaceného volna započítají (čili je to doba pojištění), ale pro nárok na podporu ne (čili to není doba pojištění).

    • 26. 6. 2018 13:55

      xJ (neregistrovaný)

      Re: Nepl.v. a dny pojištění pro podporu
      Tak mi to nedalo a podívala jsme se do zákona o zaměstnanosti.
      (1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který

      a) získal v rozhodném období (§ 41- poslední 2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu 32g) v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,........

      32g) § 11 odst. 1 písm. a) a odst. 2 zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění

      § 11
      (1) Dobou pojištění je po 31. prosinci 1995 doba účasti na pojištění
      a) osob uvedených v § 5 odst. 1 a v § 5 odst. 4, za kterou bylo v České republice zaplaceno pojistné

      (2) Za dobu pojištění uvedenou v odstavci 1 písm. a) se u osob uvedených v § 5 odst. 1 písm. a) až d) a f) až t) a v § 5 odst. 4 nepovažuje k a l e n d á ř n í m ě s í c, ve kterém nebyly dosaženy příjmy započitatelné do vyměřovacího základu pojištěnce proto, že tyto osoby nevykonávaly činnost zakládající účast na pojištění, pokud nešlo o omluvné důvody;

      Z výše uvedeného mi plyne, že dobou nepojištěnou pro nárok na podporu by byla pouze doba, kdy celý měsíc nebylo placeno důchodové pojištění a ne jednotlivé dny.

    • 26. 6. 2018 14:03

      Kara

      Re: Nepl.v. a dny pojištění pro podporu
      Děkuji, takže jsem to chápala dobře. Když bude mít část měsíce mzdu nebo čerpanou řádnou dovolenou, zkrátka VZ pro odvod SP, a část měsíce nepl. volno, započítá se mu celá doba jako doba pojištění. Pokud celý měsíc NV bez existence VZ pro odvod SP je dobou nepojištěnou. I kdyby měl celý měsíc NV a dostal v něm proplacenou dovolenou nebo nějakou odměnu, bude to také dobou pojištění. Prostě doba pojištěná - nepojištěná kopíruje údaje na ELDP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).