Re: rok 2017 - chybně mzdová položka
Ot. Máte uzavřenou s klientem smlouvu na revizi mzdového účetnictví minulého roku? Pokud bych smlouvu neměla a vlastně bych ani neměla oprávnění nahlížet do mzdového účetnictví minulého roku, tak bych neřešila. Pokud bych měla oprávnění do "starého" mzdového účetnictví nahlížet, tak bych klienta písemně upozornila na nesrovnalost s tím, že bych doporučila problém řešit s osobou, která za zpracování mzdového účetnictví v té době zodpovídala. Sama bych proaktivně nic neopravovala a ani bych klientovi nenavrhovala, jak případně opravit. Hlavně z důvodu, aby se to nestalo mým problémem.
Ano, mám smlouvu na rekonstrukci celého účta - firma vznikla ve 2015 a "asistentka" - tj. manželka jednoho z jednatelů to "nějak" dělala. Rok 2015 a 2016 byl ve mzdách v pořádku, začalo to až ve 2017. Jedná se mi o to, že ti OSVČ to již samozřejmě zahrnuli do svých přiznání, takže nevím jak se k tomu postavit. Děkuji za radu.
Takže jsou dvě varianty - první cestovné bylo "do limitu", chybně je odvod daně. Druhá cestovné bylo "nad limit", chybně je sociální a zdravotní pojištění.
Mzdové účetnictví : Přepočet mezd, vrácení přeplatku zaměstnancům, zpracování opravy Vyúčtování daně ze závislé činnosti, zpracování a předání POTVRZENÍ o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti pro dotčené zaměstnance.
Finanční účetnictví : podle toho, zda bylo účetnictví roku 2017 schváleno Valnou hromadou.
Vlastně třetí možnost - vyúčtovali výdaje na služební cestu jako zaměstnanci, nebo jako spolupracující OSVČ? Nemůže to být něco takového?
.....
Letos tu už něco podobného k cestovnému ve mzdě / při souběžném podnikání / bylo
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1567910
.....
Nemá Money také předkontace typu Bez, Nevím,..? Pokud ano, tak doporučuji pečlivou kontrolu použití uvedených předkontací. I v již uzavřených účetnictví. Také jsem se snažila před časem "rekonstruovat" účetnictví která byla podobná tomu, které popisujete.
zadávám vše podle prvotních dokladů znovu a mám k dispozici přístup do jejich sytému, takže vidím co jak dělali - nedělali - spíše jen vystavovali faktury, načítali výpisy z banky, zadávali přijaté faktury, které platili a dělali dph, mzdy moc neřešili, takže rekonstrukce se vším všudy
A co účetní závěrka, závěrkové operace, inventarizace majetku a účtů? To dělali?
Jen taková malá soukromá rada, 4 roky jsem se soudila s klientem, kterému jsem udělala rekonstrukci účta a on mi pak odmítl zaplatit...dobře si to ošetřete smluvně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 6. 2018 10:06
Dobrý den,
prosím o radu, ještě jsem se s tímto nesetkala. Mám nového klienta /SRO/. Firma používá Money, já dělám v Pohodě, ale to není podstatné. Paní "asistentka" zadala v money do mezd cestovní náhrady, to by nebyl problém, ale ona to zadala jako položku, která sice nevstupuje do SP a ZP, ale odvedla z toho závislou daň. Jedná se o 3 zaměstnance - všichni jsou zároveň OSVČ - dělala jim potvrzení o zdanitelných příjmech. jak z toho ven? Mám to nechat být? Děkuji za pomoc.