Re: rok 2017 - chybně mzdová položka
Ot. Máte uzavřenou s klientem smlouvu na revizi mzdového účetnictví minulého roku? Pokud bych smlouvu neměla a vlastně bych ani neměla oprávnění nahlížet do mzdového účetnictví minulého roku, tak bych neřešila. Pokud bych měla oprávnění do "starého" mzdového účetnictví nahlížet, tak bych klienta písemně upozornila na nesrovnalost s tím, že bych doporučila problém řešit s osobou, která za zpracování mzdového účetnictví v té době zodpovídala. Sama bych proaktivně nic neopravovala a ani bych klientovi nenavrhovala, jak případně opravit. Hlavně z důvodu, aby se to nestalo mým problémem.
Ano, mám smlouvu na rekonstrukci celého účta - firma vznikla ve 2015 a "asistentka" - tj. manželka jednoho z jednatelů to "nějak" dělala. Rok 2015 a 2016 byl ve mzdách v pořádku, začalo to až ve 2017. Jedná se mi o to, že ti OSVČ to již samozřejmě zahrnuli do svých přiznání, takže nevím jak se k tomu postavit. Děkuji za radu.
Takže jsou dvě varianty - první cestovné bylo "do limitu", chybně je odvod daně. Druhá cestovné bylo "nad limit", chybně je sociální a zdravotní pojištění.
Mzdové účetnictví : Přepočet mezd, vrácení přeplatku zaměstnancům, zpracování opravy Vyúčtování daně ze závislé činnosti, zpracování a předání POTVRZENÍ o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti pro dotčené zaměstnance.
Finanční účetnictví : podle toho, zda bylo účetnictví roku 2017 schváleno Valnou hromadou.
Vlastně třetí možnost - vyúčtovali výdaje na služební cestu jako zaměstnanci, nebo jako spolupracující OSVČ? Nemůže to být něco takového?
.....
Letos tu už něco podobného k cestovnému ve mzdě / při souběžném podnikání / bylo
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1567910
.....
Nemá Money také předkontace typu Bez, Nevím,..? Pokud ano, tak doporučuji pečlivou kontrolu použití uvedených předkontací. I v již uzavřených účetnictví. Také jsem se snažila před časem "rekonstruovat" účetnictví která byla podobná tomu, které popisujete.
zadávám vše podle prvotních dokladů znovu a mám k dispozici přístup do jejich sytému, takže vidím co jak dělali - nedělali - spíše jen vystavovali faktury, načítali výpisy z banky, zadávali přijaté faktury, které platili a dělali dph, mzdy moc neřešili, takže rekonstrukce se vším všudy
A co účetní závěrka, závěrkové operace, inventarizace majetku a účtů? To dělali?
Jen taková malá soukromá rada, 4 roky jsem se soudila s klientem, kterému jsem udělala rekonstrukci účta a on mi pak odmítl zaplatit...dobře si to ošetřete smluvně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
27. 6. 2018 10:06
Dobrý den,
prosím o radu, ještě jsem se s tímto nesetkala. Mám nového klienta /SRO/. Firma používá Money, já dělám v Pohodě, ale to není podstatné. Paní "asistentka" zadala v money do mezd cestovní náhrady, to by nebyl problém, ale ona to zadala jako položku, která sice nevstupuje do SP a ZP, ale odvedla z toho závislou daň. Jedná se o 3 zaměstnance - všichni jsou zároveň OSVČ - dělala jim potvrzení o zdanitelných příjmech. jak z toho ven? Mám to nechat být? Děkuji za pomoc.