Re: Žádost o dávku otcovské poporodní pé
Děkuji :-) to jsem právě četla i jsem jim říkala, že když bude tedy čerpat dle ZP rodičovskou dovolenou (aby dostal volno), musím já ho přihlásit M a U. Prý to ale s nimi nemá nic společného a nemůžou na jedno dítě čerpat RD matka i otec :/ a ještě mi pak můžou vystavit penále za to, že otec nezaplatil za těch 7 dní ZP. Když jsem po nich chtěla ať mi to napíšou písemně, tak mě jedna odkázala, že to mají uvedeno na webu, ale tam jsem to nenašla a ta druhá, že k tomu nemá kompetence a pak, že mají hodně dovolené a že mi to nemůže ověřit jinde :/ děkuji. Nebo to chápu špatně já :/
A vy si myslíte, že každá beruška u přepážky ví něco o zdravotním pojištění nebo dokonce o zákoníku práce? V písemném styku je pravděpodobné, že svolají poradu a na něčem se dohodnou.
Ten otec má tak malou zaručenou mzdu, že nedosáhne za 3 týdny ani minimálního vyměřovacího základu ZP?
Já jsem jim dotaz psala písemně nejprve na podatelnu a poté mě odkázali na info email. Odtud mi paní volali. Ne neměl, ale co kdybych takový případ měla :-) tak abych to dělala správně. Jednomu se narodila dvojčata k tomu měl v daném měsíci OČR, nějaká další neplacená vola, celý měsíc nebyl v práci, ale zvedla mu to dovolená :-) kterou také čerpal. Prozatím tedy vždy ve všech 4 případech co jsem měla, měl otec vyšší VZ, takže žádný doplatek nebyl a dala mu omluvené neplacené volno. Děkuji.
V docházce musíte mít nějak tuto dobu evidovanou. Buď požádá zaměstnanec o RD, vy na ZP nahlásíte kódem M a U nebo požádá o neplacené volno, to pak na ZP nehlásíte nic. Ale pokud bude mít neplacené volno, tak v případě, že nebude dodržen minimální vyměřovací základ, musel by být proveden doplatek.
Zatím jsem měla 1 případ, zaměstnanec požádalo RD, na VZP jsem hlásila kódem M a U.
Tady se přesně ukazuje nedokonalost našich zákonů - oni si totiž zaměstnanci myslí, že když je to dávka - "něco jako nemoc nebo ošetřovné", tak je to "v těch zákonech už nějak omluvené" A ejhle, ono není.
Naši zaměstnanci žádají o RD, hlásím na ZP také M a U.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
2. 7. 2018 15:35
Dobrý den, prosím, o radu. Dotazovala jsem se na VZP , zda máme hlásit nástup zaměstnance na RD pomocí M a U, u otce, který o to požádá když přinese žádost o dávku otcovské poporodní péče, z důvodu aby v případě nízkého VZ nemusel doplácet ZP za těch 7 dní. V obou případech mi odpověděli, že na pojišťovnu se takový nástup na RD nehlásí, že je toto nezajímá. Že by pak na RD na jedno dítě byla matka zároveň s otcem a že to nelze. Není to tak prý správně, za otec by pak dlužil ZP za těch 7 dní a mohlo by být vystaveno penále. Teď si nevím, rady. Když otec přinese tuto žádost o otcovskou a my ho uvolníme na základě žádosti o RD na těch 7 dní, aby nemusel případně doplácet ZP, jak to udělat? Teď nevím, jestli to nemotám, ale snad mi rozumíte. Předem moc děkuji.