Hlavní navigace

Mateřská dovolená + DPP

  • (neregistrovaný)

    10. 7. 2018 15:51

    Dobrý den,
    jsem na mateřské, pobírám peněžitou pomoc v mateřství, zaměstnavatel mně nyní nabídnul možnost pracovat na projektu, a to na základě DPP, kdy bych dostala odměnu 75.000,00 Kč za vytvoření plánů a návrhů, což je má běžná náplň práce, je možné tuto nabídku přijmout, mzdovka mně k tomu nic moc neřekla a mám strach, jestli i tak lze pobírat PPM v plné výši, což je v mém případě cca 27.000,00 Kč. Popřípadě jestli musím někde něco nahlásit atd. Omlouvám se, za možná hloupý dotaz, ale s úřady ještě z dob OSVČ nemám nejlepší zkušenosti, nerada bych dělala něco špatně "okrádala stát", ale jedná se o zajímavý projekt a zejména když je mimčo malé, mám na to i čas. Předem mockrát děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2018 16:48

      xJ (neregistrovaný)

      Re: Mateřská dovolená + DPP
      Pokud by byla uzavřena takováto DPP, došlo by k porušení zákoníku práce.

      § 34b
      odst.(2) Zaměstnanec v dalším základním pracovněprávním vztahu u téhož zaměstnavatele nesmí vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny. U zaměstnavatele, jímž je stát, platí věta první jen tehdy, jedná-li se o výkon práce v téže organizační složce státu.

      Stejně tak si myslím, že pokud by vám v době pobírání PPM byla vyplacena odměna z DPP, zkoumala by OSSZ, zda se nejedná o obcházení zákona viz:
      Zákon o nemocenském pojištění § 16
      Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou
      a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

    • 10. 7. 2018 16:50

      Kara

      Re: Mateřská dovolená + DPP
      Můžete pracovat a vydělávat, jen ne v tom pracovním poměru, na základě něhož pobíráte PPM. Ovšem problém je v tom, že pokud by ta DPP měla být u téhož zaměstnavatele, tak ji nemůžete mít sjednanou na tentýž druh práce, jako máte v pracovní smlouvě. Není totiž možné mít u téhož zaměstnavatele 2 pracovní vztahy se stejným druhem práce. Pokud by šlo o jiný druh práce, mohla byste mít tu dohodu sjednanou, pracovat, vydělávat a přitom pobírat PPM.
      Nejsem si jistá, jak by to bylo, kdybyste tu práci udělala v tom svém pracovním poměru, jestli by Vám nebyla vyplacena PPM jen za tu dobu, po kterou byste vydělávala, anebo jestli by PPM nevyplatili vůbec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).