Re: směnárenská činnost
V prvé řadě je třeba vycházet ze skutečnosti, že vedete daňovou evidenci, ne JÚ (i když je to možná formální, právě pro směnárnu bylo JÚ ještě "zlaté"). Chce to vymyslem metodiku a tu si obhájit - takové know-how má cenu zlata.
Valuty jsou stále peněžní prostředky, takže pozor na nějaké zboží apod.
DPH - §54/i - plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně
Ideální je účtovat směnárnu v podvojném účetnictví. Příliš moc odlišností z hlediska HV tam není, a ta jistota stojí za to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
1. 12. 2005 7:51
Podnikám jako fyzická osoba a vedu jednoduché účetnictví. Získal jsem koncesní listinu na směnárenskou činnost podle § 54 odst. 1 a 2 zákona č. 455/1991 sb. a začal jsem v této oblasti podnikat. Podle § 4 odst. 1 zákona č. 434/2002 sb. nemohu po dobu 12 měsíců cizí měnu prodávat ale mohu jen nakupovat.
zajímalo by mě jak se zaúčtují nakoupené valuty - jako zboží, nebo jako ceniny a nebo jsou v pokladně jako finanční hotovost tzn. že nesnižují při daňovém přiznání základ daně? Nikdo mi zatím nedokázal na tuto otázku odpovědět.
Dále bych rád věděl jak je to v této činnosti s DPH?
Děkuji