Re: Počet dnů dovolené.
>Dobrý den, převzala jsem mzdy a narazila jsem na
>chybu. Zaměstnanec končí a já si všimla, že má vybráno více
>dovolené než má nárok. Celkem 25 dní a to bude
>pracovat jen do srpna. Zaměstnavatel to nechce řešit. Je
>možné nechat mu tolik proplacených dní dovolené, když to
>jde z kasy zaměstnavatele, státu by to nemuselo vadit,
>nebo se mýlím?
To, že má přečerpanou dovolenou není chyba. Zaměstnavatel může např. v lednu umožnit zaměstnanci vyčerpat celoroční nárok dovolené a je to v pořádku. Pokud nastane situace, že dojde ke krácení z důvodu nemoci, neomluvené absence nebo z důvodu ukončení PP, tak se v poslední výplatě přečerpaná dovolená stáhne.
A druhý dotaz. Je možné, že jeden
>zaměstnanec bude mít 20 D a druhý 25 D?
Ano, za předem stanovených podmínek to možné je. Jako příklad dám výrobní podnik, kde pracují zámečníci, elektrikáři a svářeči. Zámečníci a elektrikáři mají 20 dnů dovolené, svářeči z důvodu zhoršených podmínek mají 25 dní dovolené. Toto je zakotveno ve vnitřních předpisech, je to takto v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
18. 7. 2018 5:45
Dobrý den, převzala jsem mzdy a narazila jsem na chybu. Zaměstnanec končí a já si všimla, že má vybráno více dovolené než má nárok. Celkem 25 dní a to bude pracovat jen do srpna. Zaměstnavatel to nechce řešit. Je možné nechat mu tolik proplacených dní dovolené, když to jde z kasy zaměstnavatele, státu by to nemuselo vadit, nebo se mýlím? A druhý dotaz. Je možné, že jeden zaměstnanec bude mít 20 D a druhý 25 D? Děkuji. XM