Re: vyživovaná osoba-partnerka?
Myslela jsem, že jde o exekuci. Pro banku je to jiné. Co úředník, to jiný pohled na věc. To vám neporadím, domluvte se s bankou.
Žije s partnerkou a s ní vychováná 1 dítě, pak má další 2 děti, ale ty sdílejí společnou domácnost s jeho bývalou manželkou. Kolik tedy osob mám tedy vyplnit (donesl mi papír pro potrvzení příjmu do banky). Děkuji moc!
A ještě, to dítě, co má s partnerkou-tak v rodném listu není uveden jako otec, i když jím skutečně je. Děkuji
Ano, asi jsem odpověď moc zjednodušila, ale nevím, jak jinak zaměstnanec dokazuje mzdové, že má povinnost vyživovat bývalou manželku, matku svého dítěte nebo dospělé nestudující dítě apod. A jak to pak mzdová dokazuje exekutorovi?
Měla jsem zaměstnance, který měl vyživovací povinnost vůči své matce, doložil mi to soudním rozhodnutím. Ale to vy jste již paní Libo psala, jen VH do vás zase šije...Dotaz byl na konkrétní osoby, ne na specifika viz občanský zákoník, na který VH poukazuje.
Uznávám, že jsem se vyjádřila nepřesně. Měla jsem napsat, že mzdová z oddacího a rodných listů zjistí jenom manželku a děti. Další vyživované osoby musí doložit jiným způsobem. Jakým, to nám paní VH jistě napíše. Já jiný, než rozhodnutí soudu, neznám.
Ale tak - toto zas není tak hluboká neznalost toho, co by měla mzdová znát. Pro exekuci platí, že vyživovanou osobou je vlastní dítě, manželka a možná matka jeho dítěte do dvou let, která není jeho manželkou. Ale to nevím nevím, jak bych o tom rozhodovala. A pak pokud je povinen vyživovat ještě někoho jiného, tak soudní rozhodnutí - jak píše Líba, jiný důkaz neznám. Ale v dotazovaném případě jde o vyplnění potvrzení bance - a tento údaj tam snad ani zaměstnavatel nemá co vyplňovat, to je odpovědnost toho člověka.
Asi chápu, že soudní rozhodnutí má pro mzdovou/mzdového účetní/ho určitou váhu, ale je třeba vyjít z toho, že soud rozhoduje AŽ V PŘÍPADĚ, že ten, komu svědčí určitá zákonná povinnost, ji NEPLNÍ a oprávněná osoba se jejího plnění DOMÁHÁ.
Pokud jde o doklady, je třeba vyjít z toho, jaké odůvodněné potřeby osoba, která má být vyživována, má a jaké jsou její finanční možnosti tyto potřeby uspokojovat (stupeň příbuzenství zde neřeším). Oproti tomu samozřejmě stojí finanční možnosti povinné osoby.
Příklad: tvrdí-li zaměstnanec, že vyživuje stařičké rodiče, jejichž náklady na obživu (bydlení, strava, lékařská péče apod.) činí tolik a tolik a sám u mě pracuje za minimální mzdu, nemá jiný příjem, má x dětí, vůči nimž má vyživovací povinnost, pak těžko mohu uznat, že může plnit svoji vyživovací povinnost. Neuznám-li ji, je na zaměstnanci, aby se ev. soudní cestou domáhal vyslovení toho, že vyživovací povinnost má a v jakém rozsahu ji má (vám stačí, že ji má).
Když tady bylo zaklínadlo soudní rozhodnutí, jak byste se dívala na rozhodnutí soudu, kterým se ukládá povinnost platit výživné vy výši 300 Kč měsíčně, když zaměstnanec má mzdu 50 000 Kč měsíčně?
Jinak Ústavní soud cca před 4 lety řešil, jak prokazovat vyživovací povinnost.
OT. Tak jsem si schválně prošla pár "Potvrzení", které jsou na netu a kde banky chtějí informace od zaměstnavatelů zaměstnanců, kteří o něco žádají. A víte co - dávám za pravdu VH. Nelze správně zpracovat údaje, které nejsou přesně od osoby, která je požaduje specifikované a kdy osoba, která má Potvrzení vyplnit neví, o co se může vlastně opřít.
Plno údajů, které banka požaduje, jsou nekonkrétní údaje, které se mohou vykládat různými způsoby. Proč má zaměstnavatel např. vyplňovat do takového Potvrzení počet zaměstnanců zaměstnavatele? A některé banky vůbec nerozlišují mezi plat x mzda x výdělek x příjem x ... Takových údajů je v Potvrzení, které banky chtějí, plno.
A pak je u většiny Potvrzení taková větička "Potvrzuji, že všechny vyplněné údaje jsou pravdivé" - jak ale mohou být pravdivé, když zaměstnavatel netuší, co vlastně banka chce?
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
19. 7. 2018 12:02
Dobrý den, patří, prosím, mezi vyživované osoby i partnerka zaměstnance nebo musí být manželkou, aby se počítala mezi vyživované osoby. Já bych řekla, že ano, jen bych chtěla ujištění. Děkuji moc!