Re: zdanění škody z pojišťovny
*** Domnívám se, že ne. Z §4 odst.1/d jsou vyňaty a tyto příjmy (náhrada za ztrátu příjmu) jsou nově zařazeny pod §10/1/k, kde by měla být zvláštní srážka daně 15%. Nevím ale, zda tuto srážku není povinna srazit a odvést pojišťovna. Počkejte si ale ještě na ostatní - vůbec si tím vším nejsem jistá ***
Neuvědomila jsem si, že jde o náhradu za ztrátu na výdělku... (a že to zákon rozlišuje).
Teď bych ale řekla, že se to vztahuje na "budoucí" nároky (viz dle poznámky - §44 zákona o pojistné smlouvě) a ne na tento jednorázový, ale mate mě, že v §4 už je jen "kromě plateb přijatých náhradou za ztrátu příjmu" bez slova "budoucí". Takže to možná nebude ani srážková daň 15%, je to možné?
---
Teda paní bdm já se k Vám ( hlavou – správným směrem ) a k Vašemu názoru přikloním. Máme oba sice jednu drobnou vadu – neznáme poj. Smlouvu a podstatný dodatek při plnění, „že je úplné a konečné“ i kdyby mu v budoucnu měla noha upadnout, ale snad to tam bude.
A že srážku měla provézt pojišťovna je nabíledni.
---
To by v dopise nebylo napsáno, že se jedná o částku před zdaněním. Řekla jsem zaměstnanci, ať si nejprve zkontroluje ve výpisu, kolik mu vlastně přijde peněz a pokud skutečně nebudou zdaněny, budeme to řešit dál. Na FÚ paní nevěděla, že prý není daňový poradce a jen kontroluje přiznání (zajímalo by mne jak). V pojišťovně také nevědí. Pokud pojišťovna vyplácí náhradu za ztrátu na výdělku z pracovního úrazu a je vyšší než 5 tis., odvede zálohu na daň. Zaměstnanec si potom musí podat přiznání A a příjmy spadají pod § 6. Ale jakým způsobem se chová náhrada za ztrátu na výdělku pro nepracovní úraz z pojistky jiné osoby opravdu nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
1. 12. 2005 12:21
Zaměstnanec utrpěl nepracovní úraz. Zlomil si kotník na neuklizeném chodníku. Požádal pojišťovnu o výplatu ušlé mzdy z odpovědnostní pojistky majitele domu. Pojišťovna zaslala dopis s tím, že částku zasílá na účet a poškozený si má sám provést zdanění příjmu. Podá si tedy zaměstnanec sám přiznání a příjem bude pod § 6 nebo § 10 ? Děkuji