Re: Jiný den nástupu do práce než je v
Pokud je den nástupu uveden 1. 8. a není to svátek a jedná se o pracovní den, pak zaměstnanec musí v tento den nastoupit, jinak vzniká překážka na straně zaměstnavatele nebo zaměstnance. A to je první věc, kterou bych se snažila zjistit.
To je právě to, co nevím. S jistotou jen vím, že ti lidi nebyli nemocní. PS uzavírá naše personální oddělení a já ty lidi přihlašuju. Prostě se mně už párkrát stalo, že na smlouvě je nějaké datum (a nejedná se o sobotu nebo neděli) a ti lidé v ten den nenastoupí. Když se ptám, tak mi je řečeno, že nastoupí později - třeba, že Mudr. má dovolenou, tak bude později lékařská prohlídka nebo, že si ten člověk dohodl, že nastoupí déle, že si udělá ještě volno apod. Prostě se nejdřív vychrlí smlouva s datem nástupu - ten se tam asi jen tak střelí. Jak by to v takovém případě mělo být s přihláškou k ZP a SP a neměl by se udělat nějaký dodatek k té smlouvě, že to původní datum neplatí?
Já jsem se s tím dřív nesetkala, ale teď, co máme nového personálního se toto děje a já si připadám jak detektiv. Máme 200 lidí na různých provozech a kolikrát se mi už stalo, že jsem nového zaměstnance přihlásila podle dne v PS, ale on do práce nenastoupil (neměl tu prohlídku nebo si udělal to volno ....) Teď už si dávám pozor a ohlídám si zda nastoupili (dojedu na provoz nebo tam zavolám). Domluva bohužel není možná. Musím se s tím nějak popasovat. Chjo.
Možná, když personalistovi vysvětlíte, že ty dny mezi nástupem dle pracovní smlouvy a dnem skutečného nástupu bude muset platit zaměstnavatel průměrem jako překážku, tak si dá větší pozor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 7. 2018 15:02
Dobrý den, prosím zkušenější o radu. Pracuji jako mzdová účetní. Pracovní smlouvy sjednává naše personální oddělení. Já přihlašuji a odhlašuji zaměstnance na ZP a SP. Poslední dobou se však stává, že v PS je sjednán nějaký den nástupu do práce, ale zaměstnanec nakonec z nějakého důvodu nastoupí později (třeba kvůli lékařské prohlídce nebo se nakonec dohodne s nadřízeným na pozdějším nástupu - v řádech pár dní - prostě smlouva je podepsána oběma stranami, den nástupu do práce je uveden např. 1.8., ale zaměstnanec nakonec nastoupí až 15.8.
Na ZP a SP přihlásím s jakým datem? Skutečným nástupem nebo dnem, který je uveden v PS? Předpokládám, že dnem skutečného nástupu. Jak ale správně ošetřit ten uvedený datum v PS? Nějakým dodatkem?
Děkuji moc za názory.