Re: sklady - FIFO - změna účetního softw
Dobrý den, děkuji za názor. Souhlasím s vámi, také se mi to nelíbí, ale tohle je jediná možnost kterou nám dodavatele softwaru nabídli.
Alternativně by šlo vyřešit tím že bychom změnu udělali až na přelomu roku a zároveň s tím přešli z FIFO na průměr, což v půlce roku nejde, tam jsou ale zase jiná úskalí takže jde spíše o plán B.
Předpokládám, že k 31.12.2018 budete dělat poctivě inventuru včetně přiřazení správných cen k jednotlivým zásobám. Matematicky se to tím srovná, i když to uděláte tak, jak píšete.
Kdysi jsem si zkoušela propočítávat různé způsoby účtování. Vyšlo mi, že dokonce i LIFO (které se u nás nesmí používat) dává z hlediska daně z příjmů přesně stejné výsledky jako FIFO, průměr atd. Pokud nevěříte, zkuste si udělat příklady na papíře a spočítejte si to. Těmi výpočty bych následně argumentovala při případné kontrole - tedy že to jinak nešlo, ale že daňově to vyjde nastejno.
Uvedu extrémní příklad,
zboží nakoupeno v první dodávce 10 ks za 50 kč a
za měsíc v další dodávce 10 ks za 150 Kč, celkem mám 20 ks za průměrnou cenu 100 Kč.
takže převedu do nového SW 20x 100Kč.
Když letos prodám jen prvních 5 KS, tak je vyskladním po 100 Kč, ale nakoupila jsem je za 50 Kč....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
2. 8. 2018 9:17
Dobrý den kolegové, prosím o radu. Jaký je váš názor na změnu účetního programu v průběhu roku pokud firma oceňuje výdeje zásob metodou FIFO (sklady A).
Počáteční stav zásob by byl naveden do nového softwaru "jedním dokladem" a historie dodávek důležitá pro FIFO by nebyla zachována (defakto by došlo k tomu že cena se zprůměruje stala by se z toho jedna dodávka). Následné výdeje zásob navedených při přechodu by byly tedy všechny stejnou cenou, až výdeje nově pořízených zásob by byly oceňovány zase dle FIFO, až by na tyto zásoby došla řada.
Je tento způsob dle vašeho názoru přípustný z hlediska zachování průkaznosti účetnictví?