Hlavní navigace

Společenství vlastníků byt.jednotek-daň?

  • (neregistrovaný)

    2. 12. 2005 9:09

    prosím ví někdo, jak zdanit odměny, které si vyplatili představitelé společenství vlastníků bytových jednotek ? někde jim řekli, že 20% srážkovou daní, ale to je přece hloupost. Myslím, že u nich 15% srážkovou daň nelze použít, 25% srážkovou také ne - nejsou cizozemci, takže mi z toho zbývá už jen 20% zálohová ?
    a i kdyby si rozdělili vyplacenou částku na jednotlivé měsíce do 5000,- domnívám se, že srážkovou daň nemohu použít ? je to tak, nebo máte s tím někdo prosím víc zkušenostií? za každou odpověd moc děkuju!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 12. 2005 9:19

      Jirka (neregistrovaný)

      Re: společenství vlastníků byt.jednotek-
      ---
      20% záloha je správně. Tedy pokud zrovna nepodepsali prohlášení, což se stane málokdy, snad jen u "důchodců". No a pak je za odměnu čeká daňové přiznání.

    • 2. 12. 2005 9:21

      Radka (neregistrovaný)

      Re: společenství vlastníků byt.jednotek-
      Dobrý den,

      naše společenství vlastníků uzavírá s výborem DPP. Máme odměny velmi nízké - 1.000,-- za měsíc - tedy uzavřeme 2x do roka DPP na 5000,-- - tedy srázková daň a zbytek na třetí dohodu, rovněž srážková daň. Formulujeme to jako jednorázový úkol, např. zajištění chodu společenství v termínu od do za jednorázovou odměnu 5000 splatnou tehdy a tehdy....
      Ale patent na to nemáme......

    • 2. 12. 2005 9:57

      Jirka (neregistrovaný)

      Re: společenství vlastníků byt.jednotek-
      ---
      1. Zákon o daních z příjmů vůbec neřeší že z DPP se platí srážková daň /při příjmu do 5000 Kč a nepodepsaném prohlášení/.
      2. Zákon o daních z příjmů řeší /při nepodepsaném prohlášení/ jaký druh příjmů /podle odstavce 1 § 6/ máte. U příjmů podle §6/1/c a to je i člen výboru SVJ prostě srážka být nemůže.
      3. Pokud má člen výboru příjem formulovaný jako "zajištění chodu společenství" je to nedokonalé obejití zákona. Člen výboru má úkol /ze zákona/ především zajišťovat chod společenství a to na celou dobu kdy byl zvolen - a ne od .. do... .
      4. Mimochodem pokud formulujete dohodu jako "např. zajištění chodu společenství v termínu od ... do ...", odporujete to zákonu o vlastnictví bytů, který říká "Funkční období výboru nebo pověřeného vlastníka činí 2 roky." - Vaše dohoda je protizákonná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).