Re: Hlášení slovenských zaměstnanců k VZ
Odkázek nemám, ale cizince rozvněž přihlašuji pouze k VZP. Oni totiž nemají žádnou kartičku jiné zdravotní pojišťovny - nikde jinde se sami nepřihlásili. Tak leda VZP. Nemá naše rodné číslo. VZP mu přidělí nějaké svoje divné číslo a vydá plastikovou průkazku, kterou jí musíte po skončení PP vrátit.
Re: Už jsem to zjistila
Díky, už jsem to zjistila, lze je přihlásit i k jiným ZP. A tady je poznatek a informace - třeba se to bude někomu hodit. Od ledna máme zaměstnaných 5 Slováků, kteří jsou nešťastní, protože je nechtějí nikde ošetřit - nemají totiž formulář E 106, který vydává ZP, pokud splňují alespoň jednu z podmínek - buď mají trvalý pobyt na území ČR nebo jsou tzv. pendleři, tzn. pravidelně se vraceji do místa trvalého bydliště. S tímto potvrzením je teprve může lékař ošetřit rovnocenně jak na Slovensku, tak u nás. Oni, přestože jsou pendleři, tuto E 106 nezískali (napochodovali do VZP, kde podstoupili asi půlhodinový výslech, aby jim nakonec bylo sděleno, že onu E 106 nedostanou - bezdůvodně, tu prý dávají tak jednomu člověku ze sta).
Právě jsem volala na OZP, kam je jdu od ledna přehlásit a k té E 106 - stačí prý napsat žádost o ni a čestně prohlásit, že jsou pendleři a bude jim bez problému vydána.
Spoustu věcí nechápu, ale nad tímto mi zůstává rozum stát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
2. 12. 2005 9:10
Prosím, na začátku roku jsme přijali několik zaměstnanců a kdesi jsem zjistila, že zdravotní pojišťovnu nelze vybrat libovolnou, ale pouze VZP. Slováci nejsou spokojeni, chtěli by přestoupit k jiné. Nemáte o tom někdo povědomí? (Vůbec netuším, kde jsem zjistila, že lze pouze k VZP - byl-li by nějaký odkázek, bylo by to prima.)
Děkuji.