Re: ukonč.PP a následná neschopnost
Nastoupila bych na nemocenskou a po ukončení nemocenská bych se do 3 dnů nahlásila na ÚP. Prvních 14 dní nemoci vám nikdo nezaplatí, od 15 dne nemoci vám bude nemoc. dávky platit OSSZ. Nemoc. lístek a lístky na peníze odevzdávejte zaměstnavateli, ten jej bude posílat na OSSZ, bude sloužit jako prostředník mezi vámi a OSSZ. Na svojí ZP nahlásíte, že máte nemoc (budou chtít doložit nemoc. lístek), aby vám na ZP nevznikl dluh.
Dobrý den, děkuji za odpověď obratem.
A když pořadí obrátím a registruji se na ÚP a následně nastoupím nemoc v době registrace, ani tak mi prvních 14 dní OSSZ nezaplatí? Za prvních 14 dní prostě náleží zaměstnanci náhrada mzdy od zaměstnavatele...pokud není zaměstnanec nedostane od nikoho nic?
Děkuji
Registrovala bych se jako uchazeč o zaměstnání hned po ukončení pracovního poměru. Nikdy není jisté, že plánovaný lékařský zákrok bude uskutečněn. A jestli bude uskutečněn v plánovaném termínu.
Nebudete mít sice nárok na náhradu mzdy po dobu nemoci (od bývalého zaměstnavatele), ale pokud se ještě před PN zaregistrujete na ÚP tak do doby, než budete mít nárok na nemocenské dávky, budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (při splnění dalších podmínek).
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
Ale proč jako účelové? Vždyť se může stát, že tazatelka vůbec na plánovaný lékařský zákrok nenastoupí. Nebo nastoupí za měsíc či dva. Zrovna letos jsem se ve svém okolí s podobnými situacemi setkala - pacient nastoupil do nemocnice na plánovaný zákrok a po vyšetření ho poslali odpoledne domu s tím, že se musí zákrok posunout.
......
Ještě povídání ČSSZ (starší)
https://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/NP32017st26283c6bdgzopmaoipojnbwjzsuvemcfgexthjex.pdf
......
Tak tím spíše, ale nyní nebude hledat zaměstnání, nebo ne ? Ten, kdo se eviduje na ÚP by přece měl být připraven nastoupit do zaměstnání, pokud mu ÚP vhodné nabídne. A dnes je nabídka celkem dost velká. Asi bych se osobně poradila na ÚP, co je nejvhodnější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
15. 8. 2018 9:50
Dobrý den,
prosím o následující informaci - ukončení pracovního poměru dohodou po 22 letech z mé strany (zaměstnanec), mám plánovaný lékařský zákrok - tudíž v ochranné lhůtě 7 dnů nastoupím na neschopenku, mám jít ihned po ukončení PP na úřad práce - registrace? Kdo mi bude vyplácet nemocenskou a od kterého dne?
Nebo mám nastoupit na nemocenskou a po ukončení nemoci se registrovat na úřadu práce?
Kam předám neschopenku v obou případech zaměstnavateli nebo na ÚP?
děkuji mockrát.