Re: Zrušení PP ve zk. době a nemoc
Doručení písemnosti obsahující zrušení PP ve zkušební době v době prvních 14 kal. dnů nemoci NIC nebrání, je-li splněna podmínka, že PP bude rozvázán až po uplynutí těchto 14 dnů (což zde bude).
Doručením k rozvázání PP v tomto případě nedochází a zaměstnavatel se nevyhýbá své zákonné povinnosti platit náhradu v době prvních 14 kal. dnů nemoci, což je smyslem právní úpravy.
To je to, co mi vrtá hlavou. Když nemoc začala 14.8. tak jde už 16.8. poslat ukončení ve zkušební době? Domnívám se, že ne.
Pokud si dopis nepřevezme a připočítáte k tomu 10 dní, tak pořád se vleze do prvních 14 ti dnů nemoci, kdy nemůže být PP ukončen.
On ale nebude ukončen dnem doručení nebo uplynutím úložní doby. Jen v době prvních 14 dní nemoci "bude doručeno" , že se PP ruší 31.8.2018. Na tom datu zrušení se nic nemění, zda převzal nebo ne je úplně jedno. A zaslat to může kdykoliv, i v době prvních 14 dní nemoci. Doručeno také může být v době nemoci, pokud je tam datum zrušení 31.8. Já tam problém nevidím, i když to asi neumím správně "právnicky" vyložit.
Pokud slovem "nepřevezme" máte na mysli, že odmítne převzít (od doručovatele), pak bude platit fikce doručení a tímto dnem bude doručeno, PP skončí 31.8.2018.
Pokud jste myslela, že si písemnost nevyzvedne ani 10. pracovního dne úložní lhůty, pak bude doručeno tímto 10. pracovním dnem a PP skončí 31.8.2018.
Podstatné je, aby den skončení PP byl za 14. kalendářním dnem nemoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
16. 8. 2018 10:48
Dobrý den, moc prosím zkušenější o radu. Zatím s tím nemáme zkušenosti, měli jsme doposud samé solidní zaměstnance a až teď se nějak "vyloupli" různí filutové ......
1.6. k nám nastoupil pán - PP sjednán s 3-měsíční zkušební dobou. Byla s ním nespokojenost, a byl záměr mu zrušit PP ve zkušební době. Bohužel to nějak vycejtil a než se mu stihlo předat zrušení, tak přinesl neschopenku - neschopen práce od 14.8.
Kolega navrhuje mu dnes zaslat poštou zrušení PP ve zkušební době k 31.8.
Já s tím ale nesouhlasím. Nemůžeme přece zrušit PP v době vyplácení náhrady zaměstnavatelem v době nemoci ani ve zkušební době ne? Já osobně bych vyčkala a zrušení PP odeslala až 28.8. až vyplácení přejde na OSSZ. PP by se ukončil dnem převzetí zásilky nebo po 10 dnech od oznámení.
Co je správně?
Moc Vám všem děkuji.