Hlavní navigace

Zdravotní pojištění, student nepl. volno

  • (neregistrovaný)

    20. 8. 2018 9:53

    Dobrý den, mohu požádat o kontrolu, zda je můj postup správný, máme zaměstnanou studentku 23 let VŠ (poloviční úvazek HPP), v červnu ukončila studia v červenci promoce. V práci měla celý červenec neplacené volno, na ZP ji mám nahlášenu kodem P a koden G jako studentku. Mzdový program nedopočítává zdravotní pojištění...platí za ní stát. Zajímalo by mě, jestli je nějaká varianta, kdy by student musel ZP do minima zaplatit. Myslím, že můj výpočet je správný, ale trochu mě znejistil jeden názor kolegyně, že to tak není (bohužel zdůvodnění jsem nepochopila)
    Moc děkuji a přeji hezký den

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2018 10:29

      Kara

      Re: zdravotní pojištění, student nepl. v
      Já to vidím takto: státnice v červnu, čili posuzuje se červenec, zda má či nemá v červenci statut studenta (kdy byla promoce je nepodstatné). V červenci sice byla zaměstnaná po celý červenec, ale píšete, měla neplacené volno, čili neměla pojištěný příjem (nebo snad měla? zaplacené svátky?). Pokud neměla příjem, tak je studentem ještě i v červenci a je pojištěná státem.
      Pokud ale příjem, ze kterého se odvádělo pojištění, měla (ty placené svátky), tak bych řekla, že v červenci už statut studenta nemá, protože zaměstnání trvalo po celý měsíc a byl tam pojištěný příjem. A tudíž by se muselo ZP dosrazit.
      V srpnu už každopádně studentem není.
      Pokud ale šlo o bakalářské státnice a ona pokračuje v magisterském studiu, tak je studentem stále a stále je pojištěna státem.

    • 20. 8. 2018 10:55

      Marie2 (neregistrovaný)

      Re: zdravotní pojištění, student nepl. v
      Ano, celý červenec byla bez příjmu, tedy se na ní vztahuje par.14......studentem je do ...měsíc ukončení studia a nasledující měsíc pokud neměla příjem a nebyla hlášena na úp.....tak bych měla mít pravdu, že?
      jasně....srpen již studentem není (odhlásím kodem F)
      moc děkuji

    • 20. 8. 2018 11:01

      Kara

      Re: zdravotní pojištění, student nepl. v
      No já to tak vidím. S malou opravou - na ÚP hlášena by být mohla, ale nepobírat celý měsíc podporu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).