Hlavní navigace

Zrušení registrace DPH - majetek?

  • (neregistrovaný)

    29. 8. 2018 15:58

    Dobrý den,
    prosím o radu. Jak se řeší snížení nároku na odpočet daně při zrušení registrace? V evidenci má FO dlouhodobý odpisovaný majetek (některý déle jak 5 let, ale automobil třeba méně než 5 let) a má také spoustu drobného majetku. Jak postupovat? Dle jakého §?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2018 9:07

      mirka..p (neregistrovaný)

      Re: Zrušení registrace DPH - majetek?
      https://money.cz/ucetni-a-danove-tipy/povinnosti-platce-pri-zruseni-registrace-k-dph/

    • 30. 8. 2018 12:53

      jajaaa (neregistrovaný)

      Re: Zrušení registrace DPH - majetek?
      Moc děkuji, volala jsem i na FU a bylo mi receno, že drobny majetek se neresi... Ale bude to asi jak kde ;-)

    • 30. 8. 2018 13:09

      .. (neregistrovaný)

      Re: Zrušení registrace DPH - majetek?
      PS. a co budete dělat až dorazí kontrola a DPH doměří? Protože Vám nyní sdělený názor někoho na druhém konci telefonu FÚ je nebude vůbec zajímat. Máte tento názor podložený písemným názorem daňového poradce? Protože to je dle mého názoru osoba, která může v těchto věcech radit. A hlavně která se pak k případnému problému při kontrole z FÚ postaví čelem a pomůže Vám ho vyřešit.

      Jen doplňující otázka - bude tento majetek také vyřazen z obchodního majetku? Nebo se jedná opravdu jen o ukončení registrace k DPH?

    • 31. 8. 2018 14:42

      jajaaa (neregistrovaný)

      Re: Zrušení registrace DPH - majetek?
      Jedná se pouze o ukončení registrace, podnikateli se snížili obraty a v plátcovství DPH nevidí výhodu, takže chce ukončit...
      Co byste doporučil(a) tedy vy? Zákon v §79a odst. 2 hovoří o snížení nároku na odpočet u nedokončeného majetku, zásob, záloh a dlouhodobého majetku a konkrétně o jiném, tedy drobném majetku, se nehovoří a není psáno, jakým způsobem nárok snížit. Takže drobný majetek asi opravdu řešit nebudeme.

    • 31. 8. 2018 15:54

      .. (neregistrovaný)

      Re: Zrušení registrace DPH - majetek?
      U drobného majetku, který byl již vydán do spotřeby a není odepisován, bych se spíš řídila § 79a odst. 1), než odst. 2) ZDPH. Tam se píše o majetku a o obchodním majetku (nesmíme zapomenout, že "majetek" je v ZDPH jinak definovaný než "majetek" v ZDP).
      Jinak pokud by se jednalo o vyšší částky, tak bych požádala o konzultaci daňového poradce. Aby měl klient podklad s "kulatým" razítkem pro budoucí kontrolu.
      V případě nízké částky bych udělala k založené kopii posledního Přiznání k DPH poznámky např. s rozpisem co se "dodaňovalo" a proč se nedodaňoval drobný majetek. A vytiskla bych si k tomu článek nějakého daňového poradce z netu, který by můj postup podpořil. Při kontrole pak alespoň nemusí člověk přemýšlet proč se rozhodl pro určitý postup a má připravené podklady.
      Tato problematika byla mimo jiné popsána v Pokynu Ministerstva financí ČR ze dne 15.5.1998 D - 167 (Postup při zrušení registrace plátce daně z přidané hodnoty). Jenže ten byl v roce 2016 pokynem MF-11 zrušen. I tak by stálo za to si část II. Dodanění majetku při zrušení registrace přečíst.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).