Re: Mzdovy vymer - smeny
Rozhodně neříkám, že je to špatně.
Jen se mi to nezdá, kdyby byla hodinová odměna, tak každý měsíc pobíráme různou mzdu.
Hlavně když nepracuje na hodiny, ale na směny. Znám pouze klasický týdenní provoz 8*5, proto se raději ptám.
Ptám se zda je to dobře, jelikož zaměstnavatel je cizinec a je tam víc chyb, co se týče zákoníka práce atd, tak se chci ujistit i v této věci, jelikož nevím.
Je to celkem obvyklé, že zaměstnanci pobírají hodinovou mzdu a mají tím pádem každý měsíc mzdu jinak vysokou.
Žádný HPP neexistuje. Už nějakou dobu je to jen pracovní poměr.
Přípatky za přesčas, o svátcích apod. se budou vztahovat i k hodinové mzdě. Také v případě měsíční mzdy by se příplatky za přesčas stejně přepočítávaly na hodiny.
Píšete, že znáte "jen" týdenní provoz 8x5, já zase celý život pracuji u firem, kde je směna 7,5 hod. x 5 dnů.
Spousta zaměstnanců má krátký a dlouhý týden. Nebo třeba v únoru má zaměstnanec s hodinovou mzdou nižší výplatu, protože je prostě méně dnů.
Spousta zaměstnanců je odměňována v normohodinách - fyzicky odchodí do práce třeba 165 hodin, ale normohodin odvedou jen 100, placeni jsou za 100. Nebo odvedou normohodin 300 a tím pádem je jejich mzda téměř dvojnásobná při stejných odchozených hodinách.
Zkrátka - hodinové mzdy není třeba se bát.
Hodně štěstí v práci.
Jelikož má víc smluv, tak jsem napsala hlavní.
Tak samozřejmě, tak dovolená se počítá prům. hodinou mzdou atd. Tak to se máte, my bohužel jeden 8 + 0,5 pauza na oběd. 7,5 je zkrácená pracovní doba, to bych taky brala :D
Tak víceméně v průměru roční mzdy se to stejně vyrovnává. Díky moc za rady a vysvětlení!
Díky, vyřídím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 9. 2018 16:46
Dobry den,
rada bych se ujistila. Pritel jde na HPP do hotelu ( prace na smeny). Mzdovy vymeru ma odmenu za hodinu, coz se mi nezda. Jelikoz se jedna o praci na hlavni pracivni pomer odmena by mela byt mesicni za 40hodin/ tydne tj 160 mesicni. A pokud si dobre pamatuji praci pres vikendy a svatky priplatky dle zakoniku prace.
Moc dekuji za potvrzeni ci vyvraceni mych pohadu.