Re: Student a DPČ.
Dotaz je třeba rozdělit.
Daně: máte správně podepsáno jen u jednoho zaměstnavatele. Ten druhý musí daň srazit. Pokud si vyděláváte jen "po brigádách", asi by se vyplatilo podat daňové přiznání a zahrnout tam všechny příjmy. Možná by se nějaká daň vrátila.
Zdravotní: sráží se u DPČ a u DPP nad 10 tis. Aby zam-tel nedělal dopočet do minima, musíte mu prokázat, že jste student (pro ZP, ne pro daně). Udělala jste to?
Aha, tak to je ten problém. Oni mi tvrdili, že to smím jen u jednoho a nikdo mi to takto nevysvětlil jako Vy. Děkuji. Samozřejmě, je to moje chyba, měla jsem to vědět. Chybami se člověk učí... a mohu teď doložit potvrzení o studiu a zažádat o opravu mzdy? Je mi jasné, že tím budu paní mzdovou účetní obtěžovat, ale je to možné, ne? Děkuji moc.
Doplnění odpovědí
Máte povinnost podat Přiznání za rok 2018 z důvodu, že jste měl příjem ze zaměstnání, u kterého byla vypočtena "zálohová" daň z příjmu a neměl jste u tohoto zaměstnavatele podepsané Prohlášení poplatníka daně (je to zcela obvyklé u osob, které mají více souběžných pracovních poměrů či dohod u různých zaměstnavatelů).
Zdravotní pojištění a dopočet "do minima" - určitě písemně požádejte zaměstnavatele o opravu výpočtu odměny z DPČ z důvodu, že jste tzv. "státním" pojištěncem z důvodu studia na škole xy. A jako přílohu dejte Potvrzení o studiu. Vše doporučuji podávat písemně a nechat si potvrdit na kopii nebo stejnopis převzetí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 9. 2018 8:51
Dobrý den, prosím o informaci. Jsem student a měla jsem několik brigád. U jedné jsem měla podepsala prohlášení. U dalšího ne a tady jsem měla hrubou mzdu 3495 a čistou mzdu 1228.- Je to tak správně? Dopočítali mi ZP do minima, ale mám za to, že za mne platí ZP stát, když jsem student. Poraďte prosím, mám mzdu reklamovat, nebo je to tak správně. Děkuji za Váš čas. Veru