Re: s.r.o., hosp.výsl. a rezer.fond
Uvedu Vám příklad z mé směrnice:
Převod účetního zisku či ztráty na účet 431
Rozhodnutí „Valné hromady “o rozdělení hospodářského výsledku (popř. úhradu ztráty) stanoví obchodní zákoník, společenská smlouva a rozhodnutí valné hromady.
a) dle § 67 odst. 2 obchodního zákoníku vytváří s.r.o. rezervní fond povinně z čistého zisku
b) společnost si nevytvořila rezervní fond při vzniku společnosti, proto vytváří rezervní fond dle § 124 odst. 1 obchodního zákoníku z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok 2004, v němž poprvé čistý zisk vytvořila, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5% z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se ročně doplňuje o částku nejméně 5% z čistého zisku, až do dosažení výše rezervního fondu tj. 20 000 Kč, což znamená 10 % základního kapitálu.
Re: s.r.o., hosp.výsl. a rezer.fond
*** Je to především tolik, kolik je uvedeno ve společenské smlouvě. Předpokládám, že ta není v rozporu s Obch.Z. Takže se řiďte společenskou smlouvou ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 12. 2005 8:38
Prosím poraďte - jsem začátečník a vedu účetnictví pro malou s.r.o., založenou v r.2004, kde je jediný společník. Za loňský rok měli výsledek hospodaření cca 20 tis.Kč a dosud je na účtě 431. Chtěla jsem zápis z valné hromady, abych výsledek přeúčtovala, udělají ho dodatečně, ale chtějí po mně vědět, kolik má bý vytvořen rezervní fond.
Je to nejméně 10% z čistého zisku, ne víc než 5% z hodnoty základního kapitálu?