Re: Potvrzení druhého z poplatníků
>>>Prosím, nemůžeme se s kolegyní dohodnout, zda toto
>>>potvrzení se musí od zaměstnanců získávat každý rok,
>>>či k
>>>vyúčtování daní, či stačí jen jedno a dodává se jen
>>>při změně.
>>>
>>>Prosím, nemáte k tomu odkaz?
>>
>>Pokud se vám jedná o potvrzení ohledně daňového
>>zvýhodnění, tak se dokládá při prvním uplatnění a pak
>>až
>>dojde ke změně.
>
>Super, to si myslím taky. Tak jsem to dělala, ale
>personalistka nová přišla s tím, že to chtěli vždy. Tak
>jsem se opotila :-).
>
>Nemáte k tomu někde oficiální výklad? Na
>www.statnisprava.cz jsem nic nenašla.
>
§ 38l odst. 3 písm. c) ZDP
Tam máte psáno ,,Jestliže se změnily skutečnosti,, - to znamená při změně. Není tam ani slovo o tom, že by se mělo dokládat 1x ročně. Takže chtějte po personální, ať vám ukáže v zákoně, že se musí dokládat 1x ročně. Neukáže vám to, protože tato povinnost neexistuje.
Pochopila jsem správně, že Vy vystavujete každý rok znovu a znovu potvrzení, že ten dotyčný neuplatňuje děti? Když se na to podívám z druhé strany, tj. ze strany účetní toho zaměstnance, který dědi uplatňuje a který by mně každý rok přinesl od manželčina zaměstnavatele potvrzení, že ona neuplatňuje, tak bych mu řekla, ať si to nechá. Když manželka pracuje stále u stejného zaměstnavatele, od kterého už potvrzení o neuplatňování dětí mám, a ani nedošlo k jiné změně v počtu dětí (nenarodilo se žádné další dítě nebo nechce uplatňovat např. dítě, které začalo nově studovat a které tudíž dosud neuplatňoval), tak naco by mně bylo každý rok to stejné potvrzení. Akorát hromadění papírů.
Re: OT_Potvrzení druhého z poplatníků
OT. Mzdová účetní nemá právo po zaměstnanci vyžadovat něco, co Zákon o dani z příjmů ani jiný zákon nevyžaduje a neukládá.
Co mzdová účetní udělá, když požadovaný doklad zaměstnanec nepřinese? Přestane zaměstnanci ve mzdě uplatňovat daňové zvýhodnění na děti? Pak to bude její problém, se všemi důsledky.
>
>>Myslím, že to mzdové účetní začaly vyžadovat, protože
>>zjistily, že zaměstnanci nejsou kolikrát schopní
>>oznámit změnu. :-( Je to sice pak chyba zaměstnance,
>>ale
>>práci s tím má mzdovka. :-( Tak se to asi ujalo. :-)
>
>
>OT. Mzdová účetní nemá právo po zaměstnanci
>vyžadovat něco, co Zákon o dani z příjmů ani jiný zákon
>nevyžaduje a neukládá.
>Co mzdová účetní udělá, když požadovaný doklad
>zaměstnanec nepřinese? Přestane zaměstnanci ve mzdě
>uplatňovat daňové zvýhodnění na děti? Pak to bude její
>problém, se všemi důsledky.
>Neříkám, že je to správné, ale že asi toto byl ten důvod, proč se to nejspíš začalo dělat. Mě to též otravuje, ale když s tím zaměstnanci chodí, tak to prostě vystavuju. :-(
Proč jim nepředáte jen sdělení, že požadované "potvrzení" jim bylo vystaveno dne xy a předáno?
Alespoň tak bych to dělala sama, pokud bych nevěděla z jejich Prohlášení poplatníka daně, že došlo k nějaké změně (např. změna zaměstnavatele druhého z poplatníků ..)
Vím že už dřív to spousta účetních vyžadovala každý rok. Já sama jsem manželovi se skřípěním zubů toto vystavovala za mne (jako mzdovka svého zaměstnavatele), ale s jejich účetní opravdu nebyla řeč. Dokonce vyžadovala i potvrzení o studiu u dětí do 18 let. Nikdo s ní ale nehnul.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
25. 9. 2018 9:31
Prosím, nemůžeme se s kolegyní dohodnout, zda toto potvrzení se musí od zaměstnanců získávat každý rok, či k vyúčtování daní, či stačí jen jedno a dodává se jen při změně.
Prosím, nemáte k tomu odkaz?