Re: Silniční daň_"společně a nerozdílně"
OT. Prosím jen večerní pokec
Když jsem se podívala do NOZ na "společně a nerozdílně" (§ 1872 Dlužníci zavázaní společně a nerozdílně), tak první, na co jsem si vzpomněla, byli čtyři mušketýři. Tedy na tři. Vychází mi z toho, že pokud zubatá dostala své již od jednoho poplatníka, tak by neměla už chtít nic po ostatních poplatnících. Určitě bych si udělala někam k vyúčtování služební cesty zaměstnankyně poznámku, že silniční daň platil její manžel jako OSVČ. Ale nejsem daňový poradce, takže bez záruky.
Takže jsou dva poplatníci. Manžel OSVC a rovněž zaměstnavatel manželky.
Na toto jsme měli ve firmě kontrolu z opačné strany - manželka zaměstnance jezdila ve svém podnikání autem, které on používá ke služebním cestám v zaměstnání a firma za něj platí silniční daň (manželčiných jízd bylo jen pár do roka, v práci pán jezdí denně). FÚ manželky si vyžádal kontrolu zda firma platí (máme jiný FÚ) a vše bylo takto v pořádku. Ve vašem případě tedy stačí, když zaplatí manžel (1 auto = 1 silniční daň).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
26. 9. 2018 18:25
Dobrý den,
prosila bych o radu. Naše zaměstnankyně použila při pracovní cestě soukromé auto svého muže, který jako podnikatel platí silniční daň. Znamená to, pro nás, že my jako zaměstnavatel už daň platit nemusíme? Podle §4 zákona o silniční dani jsem to tak pochopila...
Děkuji za informace.
M.