Re: EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlast
Já taky tak. Píše se tam o čísle účtu povinného. Navíc mně v tom odstavci není jasné to "fyzické a právnické osoby". Jako jestli se toto vztahuje na všechny fyzické a právnické osoby (což tedy může být zaměstnavatel, soused a vůbec všechny osoby a firmy), anebo jestli se tím "fyzické a právnické osoby" myslí ty vyjmenované banky, družstva atd. A tyto jsou povinné sdělit exekutorovi účet POVINNÉHO.
Napsala jsem už dříve dotaz na Exekutorskou komoru (na co konkrétně se může exekutor ptát a co je zaměstnavatel povinen mu sdělit - anebo na který dotaz nemusí reagovat, konkrétně jsem se ptala i na toto), dostala jsem takovou všeobecnou odpověď o povinnosti spolupráce, konkrétně ale na tento konkrétní příklad neodpověděli.
Paní jasná a paní Karo, děkuji Vám za reakce. Také jsem ráno napsala na Komoru a nečekám nic jiného, než obecnou odpověď. Ale vadí mi, že exekutor v žádosti o součinnost vyhrožuje tučným písmem vysokou pokutou, když nesdělím číslo účtu. A informace o povinnosti sdělit číslo účtu je ještě podtržená.
Pro jistotu jsem požádala ještě firemního právníka aby k tomu řekl svoje a podle jeho stanoviska se zařídím. Hezký večer.
Dobrý den, kopíruji vyjádření Komory:
... soudní exekutor má dle ust. § 128 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, právo požadovat skutečnosti, které mají pro úspěšný průběh řízení význam. Současně mu náleží práva dle Vámi uvedeného ust. § 33 odst. 4 zákona č. 120/2001 Sb., exekuční řád. Pro soudního exekutora je zjištění čísla účtu, na kterém se pravidelně nacházejí finanční prostředky povinného, zcela zásadním krokem k vymožení uložené povinnosti. Požadované číslo účtu v tomto případě bez obav sdělte ...
Právník řekl: "Víte-li na 100% že je to jeho účet, číslo dejte".
Tak Vám z Komory odpověděli konkrétněji - že máte číslo sdělit.Ale podívejme se na to: oni píší, že exekutor má dle ust. §128 zákona 99/1963 právo požadovat... §128:" Každý je povinen bezplatně na dotaz sdělit soudu skutečnosti, které mají význam pro řízení a rozhodnutí..." Je snad exekutor soud? Existuje nějaký §, který říká, že § 128 OSŘ se vztahuje i na exekutory? Nevím.
Sami exekutoři ve své žádosti o součinnost odkazují na zákon 120/2001, § 33 - 34. Ze žádného z těchto § mně nevyplývá, že by třetí osoby (= zaměstnavatelé) měli povinnost sdělovat číslo nějakého účtu. Když už, tak se tam hovoří o čísle účtu povinného.
Já nejsem právník, ale vidíte, že i právník řekl, že máte sdělit účet, pokud jde skutečně o účet povinného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
16. 10. 2018 10:39
Dobrý den,
poprvé jsem se setkala se žádostí EÚ o poskytnutí součinnosti s tím, že exekutor požádal o sdělení čísla účtu povinného, odkazuje na § 33 odst. 4 EŘ a současně uvádí, že jsme POVINNI sdělit číslo účtu BEZ OHLEDU NA TO zda je povinný MAJITEL účtu.
§ 33 odst. 4 EŘ hovoří o číslech účtu povinného, my však jako zaměstnavatel nemáme právo zjišťovat čí je bankovní účet (zaměstnance, manželky, babičky apod.) a řídíme se § 143 odst. 1 zákoníku práce když zasíláme mzdu na jeden platební účet určený zaměstnancem.
S takto odůvodněnou součinností jsme se setkali poprvé, jiným exekutorským úřadům v rámci součinnosti sděluji jen název bankovního ústavu, kam je mzda zasílána.
Setkal jste se někdo s tímto postupem? Pokud ano - poskytli jste číslo účtu nebo jste se nějak bránili?
Děkuji za informace.