Re: Půjčka (úvěr) společníka firmě
*** Pokusím se odpovědět alespoň na část: pokud je úrok nižší (než těch 140%), pak správce daně u věřitele v těchto případech neupravuje (nedodaňuje). A úvěr nebo půjčka - má to nějaké odlišnosti - pokud se půjčí peníze a dělá smlouva, pak smlouva o půjčce. U úvěru se jedná o jakýsi příslib peněz a možnost čerpání ***
Daňově uznatelný úrok u půjčky - 140% diskontní sazby
Daňově uznatelný úrok u úvěru - obvyklé úroky požadované bankou v místě sídla firmy. Těch 4,5% o kterých píšete, se mi zdá trochu moc. Např. Živnobanka má u úvěru na 3 měsíce sazbu 2,8 (jde o "již od..."). Pozor na podkapitalizaci.
Pane Vladimíre, děkuji za odpověď, dlouho jsem tu nebyl, ale doufal jsem, že tu ještě jsou "staří dobří rádci".
Co se týká sazby: 2,8% - to mi přijde jako nejnižší možná úroveň, na kterou běžná společnost nedosáhne, na webu (hl. stránka) se chlubí bussiness úvěrem od 3,8%. Jak jsem uvedl, my máme možnost čerpat kontokorent nebo krátkodobý úvěr se sazbou cca 4,5-5,0% (s tím ale souvisí další poplatky - schválení žádosti, vedení úvěrového účtu, u kontokorentu se platí rezervace zdrojů...). Ještě si to nechám projít hlavou, jakou sazbu použít, hlavní je, že už vím, že nesmí jít o půjčku ale o úvěr.
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>společník a jediný vlastník poskytne krátkodobou
>>>>bezúčelovou půjčku. Zajímá mě, zda obhájíme úrok 3,5%
>>>>jako
>>>>daňově uznatelný, popř. jak vysoký úvěr doporučujete
>>>>-
>>>>pokud tedy vůbec doporučujete vyšší úrok než 140%
>>>>diskontní sazby ČNB.
>>>>Odhaduji, že úrok od banky by byl cca 4,5% (odpovídá
>>>>údajům z ČNB), za podobný úrok máme možnost využít
>>>>kontokorent na běžném účtu. Sazbu 3,5% tedy považuji
>>>>za
>>>>nižší než obvyklou.
>>>>V průběhu roku jsme navýšili základní jmění na 1
>>>>mil.,
>>>>očekáváme zisk cca 3 mil. (k 31.12.2003 bylo základní
>>>>jmění 0,5 mil a vlastní kapitál byl 3 mil.)
>>>>Prosím o Váš názor a případně i o radu, jaký úrok
>>>>byste považovali za obhajitelný a jak ho doložit.
>>>>Dál mě zajímá, zda na úrok vyšší než 140% diskontní
>>>>sazby ČNB má být uzavřena smlouva o půjčce nebo o
>>>>úvěru.
>>>>Předem moc děkuji - v předchozím dotazech jsem
>>>>nenašel
>>>>pro mě jasnou odpoveď.
>>>
>>Daňově uznatelný úrok u půjčky - 140% diskontní sazby
Není-li uspokojivě doložena částka jiná (vyšší) - což by se jistě doložit dalo.
>>Daňově uznatelný úrok u úvěru - obvyklé úroky
>>požadované bankou v místě sídla firmy. Těch 4,5% o
>>kterých
>>píšete, se mi zdá trochu moc. Např. Živnobanka má u
>>úvěru
>>na 3 měsíce sazbu 2,8 (jde o "již od..."). Pozor na
>>podkapitalizaci.
.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 12. 2005 19:48
Dobrý den,
společník a jediný vlastník poskytne krátkodobou bezúčelovou půjčku. Zajímá mě, zda obhájíme úrok 3,5% jako daňově uznatelný, popř. jak vysoký úvěr doporučujete - pokud tedy vůbec doporučujete vyšší úrok než 140% diskontní sazby ČNB.
Odhaduji, že úrok od banky by byl cca 4,5% (odpovídá údajům z ČNB), za podobný úrok máme možnost využít kontokorent na běžném účtu. Sazbu 3,5% tedy považuji za nižší než obvyklou.
V průběhu roku jsme navýšili základní jmění na 1 mil., očekáváme zisk cca 3 mil. (k 31.12.2003 bylo základní jmění 0,5 mil a vlastní kapitál byl 3 mil.)
Prosím o Váš názor a případně i o radu, jaký úrok byste považovali za obhajitelný a jak ho doložit.
Dál mě zajímá, zda na úrok vyšší než 140% diskontní sazby ČNB má být uzavřena smlouva o půjčce nebo o úvěru.
Předem moc děkuji - v předchozím dotazech jsem nenašel pro mě jasnou odpoveď.