Re: musím uplatnit nákladovou fakturu?
u faktury v režimu musíte dát do DPH ř. 10 a 43 a do KH B1
Ano, dodanit musíte. Nicméně nejste povinni si uplatnit odpočet dph. Obecně: pokud máte však v nákladech něco, co zavání osobní spotřebou společníků či "reprezentací", je vhodné to "vyhodit" z nákladů a zaúčtovat jako pohledávku za společníky. Tím si vyřešíte jak příliš vysoké náklady a ztrátovost firmy a zároveň se budete více blížit ideálu "věrného a poctivého" obrazu účetnictví. Samozřejmě by bylo správné takovéto operace probrat předem s majiteli firmy.
Jde mi o to, že když je to koupené na frmu, je to bez DPH, jinak by byla tato položka o DPH dražší. Proto přemýšlím, zda to může mít nějaký dopad, když to do nákladů firmy nedáme vůbec.
Tak by byla u finančního úřadu faktura jen u dodavatele (vydaná)
Ano jste povinna.
A nejen kvůli DPH.
Zejména kvůli průkaznosti účetnictví. Pokuta za neprůkazné účetnictví (protože nezaúčtujete účetní případ) může být pro firmu i potažmo pro Vás hodně "bolestná".
Pokud účtujete jako OSVČ doporučuji začít intenzivně studovat.
Když to majitel někde objedná a zaplatí hotově, tak se k účetní doklad i často vůbec nedostane. Nevím jak u vás, ale mám spíše zkušenost že doklady těžce dostávám z jednatelů, když už vím že něco proběhlo. Určitě plno dokladů v účetnictví není.
Když bych měla pracovat jen pro společnosti, kde se ke mě dostane vše, to bych asi byla na úřadu práce :-)
Tak já si umím představit situaci, že koupí něco "ze svého", s tím, že plánuje doklad si nechat proplatit z firemní pokladny, doklad nechá tedy vystavit na firmu, ale o peníze už si nakonec neřekne a doklad do účetnictví nedá. Tím pádem, se to do účetnictví vůbec nedostane. samozřejmě je to celé chybně, ale jak se o tom účetní dozví?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 10. 2018 9:34
Dobrý den, jsem povinna dát do účetnictví fakturu, kde je PDP, nákup věci tak byl bez DPH. Máme ale už vysoké náklady a nechceme se dostat do ještě vyšší ztráty.
Jde mi o to, zda mám u PDP povinnost fakturu do účetnictví dát.
Děkuji