Re: musím uplatnit nákladovou fakturu?
u faktury v režimu musíte dát do DPH ř. 10 a 43 a do KH B1
Ano, dodanit musíte. Nicméně nejste povinni si uplatnit odpočet dph. Obecně: pokud máte však v nákladech něco, co zavání osobní spotřebou společníků či "reprezentací", je vhodné to "vyhodit" z nákladů a zaúčtovat jako pohledávku za společníky. Tím si vyřešíte jak příliš vysoké náklady a ztrátovost firmy a zároveň se budete více blížit ideálu "věrného a poctivého" obrazu účetnictví. Samozřejmě by bylo správné takovéto operace probrat předem s majiteli firmy.
Jde mi o to, že když je to koupené na frmu, je to bez DPH, jinak by byla tato položka o DPH dražší. Proto přemýšlím, zda to může mít nějaký dopad, když to do nákladů firmy nedáme vůbec.
Tak by byla u finančního úřadu faktura jen u dodavatele (vydaná)
Ano jste povinna.
A nejen kvůli DPH.
Zejména kvůli průkaznosti účetnictví. Pokuta za neprůkazné účetnictví (protože nezaúčtujete účetní případ) může být pro firmu i potažmo pro Vás hodně "bolestná".
Pokud účtujete jako OSVČ doporučuji začít intenzivně studovat.
Když to majitel někde objedná a zaplatí hotově, tak se k účetní doklad i často vůbec nedostane. Nevím jak u vás, ale mám spíše zkušenost že doklady těžce dostávám z jednatelů, když už vím že něco proběhlo. Určitě plno dokladů v účetnictví není.
Když bych měla pracovat jen pro společnosti, kde se ke mě dostane vše, to bych asi byla na úřadu práce :-)
Tak já si umím představit situaci, že koupí něco "ze svého", s tím, že plánuje doklad si nechat proplatit z firemní pokladny, doklad nechá tedy vystavit na firmu, ale o peníze už si nakonec neřekne a doklad do účetnictví nedá. Tím pádem, se to do účetnictví vůbec nedostane. samozřejmě je to celé chybně, ale jak se o tom účetní dozví?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
25. 10. 2018 9:34
Dobrý den, jsem povinna dát do účetnictví fakturu, kde je PDP, nákup věci tak byl bez DPH. Máme ale už vysoké náklady a nechceme se dostat do ještě vyšší ztráty.
Jde mi o to, zda mám u PDP povinnost fakturu do účetnictví dát.
Děkuji