Re: Příspěvek na pojištění/tiskopis-pí J
>>>Dobrý den, pamatujete si, jak jste mi nedávno radila
>>>ohledně příspěvku zaměstnavatele na pojištění?
>>>
>>>Bohužel náš ouřada trvá na podpisu papíru Dohoda o
>>>srážkách ze mzdy.
>>>Papír má 2 strany a největší problém mám já s tímto -
>>>Tento příspěvek představuje peněžité plnění
Příspěvek ,N,E,p,ř,e,d,s,t,a,v,u,j,e, peněžité plnění ..
Zkuste to znovu. S tím, že je to nepeněžní a nepeněžní a nepeněžní plnění. Doporučte firmě písemně, aby konzultovala daný problém s erudovaným právníkem. PS. A ano, lituji Vás.
>>>zaměstnavatele a stává se tak jiným příjmem
>>>zaměstnance podle
>>>paragrafu 145 odst. 2 zákoníku práce. Zaměstnanec a
>>>zaměstnavatel se tímto dohodli na pravidelném
>>>provádění
>>>srážek z příjmu zaměstnance podle paragrafu 146
>>>zákoníku
>>>práce a paragrafu 2045 občanského zákoníku za účelem
>>>úhrady části pohledávky Pojišťovny vyplývající ze
>>>smlouvy uzavřené mezi zaměstnancem a Pojišťovnou.
>>>
>>>Kdo ten papír nepodepíše, tak nebude mít příspěvek
>>>zaměstnavatele.
>>>
>>>Znovu uvádím, že to je + a - a jedná se pouze o
>>>příspěvek zaměstnavatele. Svoji část, hradí-li
>>>nějakou, si
>>>řeší zaměstnanec sám.
>>>
>>Nevím, co vám mám k tomu napsat, vše co jsem chtěla
>>říci, jsem již minule napsala.
>Já vím, politujte mě. Mně totiž nezbude nic jiného než
>to zaměstnancům v této podobě předložit. Nejhorší je
>srážka víte s kým ....
>Chjo.
>
Nemate "ouřadu" to, jak vypadá výplatní lístek?
Tuším, že jste psala, že to tam máte plusem i mínusem.
Z mého SW mám výplatnici tak, že úplně dole je pouze věta: zaměstnavatel přispívá na..... částkou.... Kč.
Nikde žádné plus, mínus.
Bojujte! Držím Vám palce.
Je to marný. Vede si svou. Vysvětlovala a ukazovala jsem na výplatních páskách jak se chová příspěvek na pojištění a jak se chová třeba srážka za stravenky (když člověk marodil a nemá odpovídající příjem - co se provede a co se neprovede). Ale jen jsem s ním ztrácela svůj čas. Napsala jsem mu e-mail s připomínkami a uvedla jsem, že jsem ho na to upozornila a že s jeho výkladem nesouhlasím, ale že je to v jeho kompetenci a jeho zodpovědnost.
U nás se příspěvek na penzijní ve výplatách také chová tak jak popisujete (+ a -), podle mne je to v programech pozůstatek z doby, kdy se částka určovala podle výše hrubé mzdy (nesměla přesahovat dané procento). Ale naštěstí můj zaměstnavatel toto nechává na mě a pouze určuje, kdo ze zaměstnanců příspěvek dostane.
Také s vámi cítím.
No mně hlavně zaráží, že ouřada nechápe, že dohoda o srážkách ze mzdy je o tom, že se zaměstnanec a zaměstnavatel dohodli na tom, že zaměstnavatel bude provádět nějakou srážku ze mzdy zaměstnance. A Vy píšete, že k žádné srážce nedochází, protože si svoje pojištění posílá na penzijní společnost zaměstnanec sám. A příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na penzijko není srážkou z jeho mzdy, tak nevidím důvod, proč sepisovat dohodu o srážkách penzijka.
A kromě toho ta nesmyslná věta, že příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na penzijko je "jiným příjmem zaměstnance podle paragrafu 145 odst. 2 zákoníku práce" - vždyť ať se podívá na uvedený §, tam jsou ty jiné příjmy vyjmenovány.
To je ale zabedněnec . Co kdyby mu to vysvětlil tvůrce Vašeho mzdového programu? Protože ho asi fakt mate to, že na jednu stranu to máte nazváno jako "mimomzdové plnění" a na druhou stranu to zase odebíráte, čili + a -. Což ale vůbec není příjmem podle § zákoníku práce, na který odkazuje. Je to prostě konstrukce toho programu. Anebo se s těmi programátory domluvit, ať to nepřičítají a neodečítají a ať to nazvou správně příspěvkem zaměstnavatele na penzijní nebo životní pojištění. Anebo by mu to měl vysvětlit jeho nadřízený, ten snad počítat umí. Anebo máte tam vrchního managera ekonomického oddělení?
Prý se radil s právníkem a dělám to celé špatně. Správně by totiž příspěvek na životní či penzijní pojištění měl vstupovat do vyměřovacího základu pro pojistné a ještě by měl podléhat exekučním srážkám.
Ježišmarjá, nechcete někdo tohohle odborníka? Prosím.
No snad ani nemůže myslet vážně, ať si nastuduje zákony anebo si problematiku nechá od někoho znalého vysvětlit. Do VZ SP a ZP by příspěvek vstupoval až kdyby zaměstnavatel přispíval víc než 50 tisíc v roce, tak by vstupovala ta část nad. A to by vstupovala jen do vyměřovacích základů (čili "přidanění), ne do hrubého příjmu. A tím pádem by nevstoupila ani do čistého příjmu, naopak - čistou mzdu by měl kvůli tomu "přidanění" nižší. A exekuční srážky ze mzdy se počítají z čisté mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
25. 10. 2018 12:02
Dobrý den, pamatujete si, jak jste mi nedávno radila ohledně příspěvku zaměstnavatele na pojištění?
Bohužel náš ouřada trvá na podpisu papíru Dohoda o srážkách ze mzdy.
Papír má 2 strany a největší problém mám já s tímto - Tento příspěvek představuje peněžité plnění zaměstnavatele a stává se tak jiným příjmem zaměstnance podle paragrafu 145 odst. 2 zákoníku práce. Zaměstnanec a zaměstnavatel se tímto dohodli na pravidelném provádění srážek z příjmu zaměstnance podle paragrafu 146 zákoníku práce a paragrafu 2045 občanského zákoníku za účelem úhrady části pohledávky Pojišťovny vyplývající ze smlouvy uzavřené mezi zaměstnancem a Pojišťovnou.
Kdo ten papír nepodepíše, tak nebude mít příspěvek zaměstnavatele.
Znovu uvádím, že to je + a - a jedná se pouze o příspěvek zaměstnavatele. Svoji část, hradí-li nějakou, si řeší zaměstnanec sám.