Hlavní navigace

Zákoník práce nebo občanský zákoník

  • (neregistrovaný)

    31. 10. 2018 9:40

    Dobrý den, předepisujeme škodu zaměstnanci, kterou způsobil zaměstnavateli. Do dohody píšu odkaz na zákoník práce, kolegyně tvrdí, že musí být odkaz na občanský zákoník? Nevíte,prosím, jak to je?
    Děkuji za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2018 10:50

      pája

      Re: Zákoník práce nebo občanský zákoník
      V odborné pracovněprávní veřejnosti prakticky nejsou spory o tom, že zákoník práce si i po nabytí účinnosti nového občanského zákoníku ponechá od 1.1.2014 téměř úplnou autonomii v oblasti náhrady škody. Přestože se nový občanský zákoník náhradě škody podrobně věnuje, bude pro ni v pracovněprávních vztazích nadále rozhodující právní úprava provedená v zákoníku práce.

      Nový občanský zákoník (dále jen „NOZ“) se věnuje náhradě škody v několika desítkách ustanovení (zejména § 2894 až 2971). Nicméně v pracovněprávních vztazích pro ni bude nadále rozhodující právní úprava provedená v zákoníku práce (dále jen „ZPr“) v jeho § 248 až 275. Obecně platný vztah NOZ a ZPr založený na principu subsidiárního použití NOZ se konkrétně v oblasti náhrady škody fakticky neuplatní, neboť právní úprava náhrady škody v ZPr je natolik podrobná a navíc soudy natolik projudikována, že podpůrného používání NOZ nebude v aplikační praxi de facto potřeba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).