Re: zákonné pojištění Kooperativa dohody
Povinnost přihlásit se u Kooperativy máte. Já osobně radši budu platit ročně "výpalné" 400 dalších 25let než jeden úraz za 10tis.
Nebo Vy, až bude mít dohodář pracovní úraz, se začnete soudit s pojišťovnou, s tím, že jste pojištěn i když pojistné neplatíte?
Nebo konečně rozsekněte. Přihlášte se u pojišťovny a každé čtvrtletí jí oznámte, že sice máte dohodáře, ale platit 100 nebudete, že to není podle vyhlášky a pak nám dejte vědět.
Nikdo vám v tom nebude bránit abyste platil když nemusíte!
Já ani klienti pro které pracuji nic neplatíme od 1.4.1993
a při úrazech "dohodářů" nikdo ani necek. Jen tak pro jistotu:
seznamte zdejší p.t. obecenstvo s výpočtem náhrady za pracovní
úraz dohodáře, kterou potom žádáte na Kooperativě.
Příklad: dohoda za 3000,- Kč za měsíc a třetí den ja prac. úraz. Díky
Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100 Kč. - příloha č. 2 k vyhlášce MF č. 125/1993 Sb.
Zákonné pojištění se vztahuje na úrazy a nemoci z povolání, které utrpí zaměstnanci, kteří jsou v pracovním poměru na základě:
.pracovní smlouvy,
.dohody o pracovní činnosti,
.dohody o provedení práce.
V případě, že zaměstnavatel má zaměstnance pouze na DPP (nepřekročí VZ 10 000 Kč), hradí minimální čtvrtletní pojistné ve výši 100 Kč (neomezený počet DPP).
Již jsem to tady psal. "Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100 Kč." - příloha č. 2 k vyhlášce MF č. 125/1993 Sb. Spojíte-li si tento údaj ze stále platným zněním § 205d odst. 1 zákona č. 65/1965 Sb. ("Zaměstnavatelé zaměstnávající ALESPOŇ JEDNOHO ZAMĚSTNANCE jsou pro případ své odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání pojištěni [dále jen "zákonné pojištění"] u České pojišťovny, akciová společnost, pokud s ní měli sjednáno toto pojištění k 31. prosinci 1992. Ostatní zaměstnavatelé jsou pojištěni u Kooperativy, československé družstevní pojišťovny, akciová společnost, případně jejího právního nástupce v České republice [dále jen "pojišťovny"]. To se nevztahuje na organizační složky státu") je zcela zřejmé, že i za DPP musí být hrazeno zákonné pojištění, neboť DPP jsou zaměstnanci. Jedná se sice o zaměstnance mimo pracovní poměr, ale přesto o zaměstnance (§ 75 zákona č. 262/2006 Sb.). Proto musí být každých čtvrt roku hrazeno zákonné pojištění ve výši 100 Kč, neboť vyhláška nerozlišuje, zda se jedná o zaměstnance v pracovním poměru nebo mimo něj.
Na závěr jen drobné upozornění. Pokud jej neplatíte, je pokuta u DPP dnes již směšná - 10 Kč za každý započatý měsíc. Nutné je však si uvědomit, že dnes náhrady za pracovní úraz nemusí být malé, např. za jeden bod se vyplácí 250 Kč a jen za pouhé "škrábnutí" náhrada činí dva body, tedy 500 Kč. Není problém, aby se náhrada za jeden pracovní úraz pohybovala v šestimístných číslech. Takže platit pojistné se může významně vyplatit.
Ne neomezený! Jak uvádí v časopise Účetní ing. Ženíšková
(autorka toho slintu), je to až na 1500 dohodářů.
To znamená, že když jich 1521 spadne z lešení, tak1501 a další
mají smůlu.
Pozn. těch 100,- je splatné při výpočtu dle § 12/2.
který je menší než 100,-
Nebo si zaměstnavatel může vybrat jestli pojistné vypočítávat nebo
platt tu 100,- za všechny? Už jsem se zde o tomto problému napsat a navysvětloval dost a tak skončím. Pochlubí se někdo u koho Koop
provedla kontrolu placení 100,- za dohodáře? Pochlubí se někdo kdo
byl obšťatněn pokutou? nebo komu Koop neproplatila prac. úraz
z důvodu neplacení m100,- za dohodáře?
>
>>>>>Body podle posudku od doktora, cestovní výdaje na
>>>>>opakovanou dopravu do/z nemocnice = celkem by to
>>Zákonné pojištění se vztahuje na úrazy a nemoci z
>>povolání, které utrpí zaměstnanci, kteří jsou v
>>pracovním
>>poměru na základě:
>>.pracovní smlouvy,
>>.dohody o pracovní činnosti,
>>.dohody o provedení práce.
>>V případě, že zaměstnavatel má zaměstnance pouze na
>>DPP (nepřekročí VZ 10 000 Kč), hradí minimální
>>čtvrtletní pojistné ve výši 100 Kč (neomezený počet
>>DPP).
>***********************************************
>Ne neomezený! Jak uvádí v časopise Účetní ing.
>Ženíšková
>(autorka toho slintu), je to až na 1500 dohodářů.
>To znamená, že když jich 1521 spadne z lešení, tak1501
>a další
>mají smůlu.
>Pozn. těch 100,- je splatné při výpočtu dle § 12/2.
>který je menší než 100,-
>Nebo si zaměstnavatel může vybrat jestli pojistné
>vypočítávat nebo
>platt tu 100,- za všechny? Už jsem se zde o tomto
>problému napsat a navysvětloval dost a tak skončím.
>Pochlubí se někdo u koho Koop
>provedla kontrolu placení 100,- za dohodáře? Pochlubí
>se někdo kdo
>byl obšťatněn pokutou? nebo komu Koop neproplatila
>prac. úraz
>z důvodu neplacení m100,- za dohodáře?
Pokračování:
No a (§ 75 zákona č. 262/2006 Sb.). Proto musí být každých čtvrt roku hrazeno zákonné pojištění ve výši 100 Kč, neboť vyhláška nerozlišuje, zda se jedná o zaměstnance v pracovním poměru nebo mimo něj. Kde to je uvedeno co tady uvádíte?
Znění § 205d odst. 1 zákona č. 65/1965 Sb je nutno prostudovat
a pochopit a ne jenom to nesmyslně papouškovat.
Hlavní problém je ve výpočtu pojištění a o tom nikdo nic.
HLAVNÍ problém je v tom, že vám chybí základní právní znalosti a nejste schopen pochopit, co je v právních předpisech uvedeno. To, že nerozlišuje mezi zaměstnanci v pracovním poměru nebo mimo něj nevyplývá z toho, že je to tam napsáno, ale z toho, jak je ustanovení formulováno.
Hlavní problém tedy není ve výpočtu pojištění, neboť jeho výše je vyřešena již několikrát citovanou větou z přílohy č. 2 vyhlášky č. 125/1993 Sb.
Z uvedených právních předpisů jednoznačně vyplývá, že za DPP je nutné platit pojistné Kooperativě. Kdo tak nečiní, má zaděláno na malér.
Vaše == základní právní>znalosti == spočívají v kopírování textů
z vyhl. 125/1993 a hlavně ve vymyšlených kecech, pro které není žádný důkaz v zákonech ani v judikatuře. Stále papouškujete to samé
a na dotazy neumíte odpovědět protože nemáte znalosti ani zkušenosti. Raději nepokračujte v rozdávání vašich keců.
Uváděním právních předpisů potvrzuji své závěry. To je standardní postup. Nemohu dopustit, aby někdo doplatil na váše chybné názory, kdyby se jimi chtěl řídi. Nejedná se o žádné vymyšlené keci, jak uvádíte, ale o odborné znalosti, které jsem nabyl studiem a mnohaletou praxí, neboť touto problematikou se živím. Avšak vám dochází síly, neboť jak někomu dochází argumenty, stává se z něj hulvát.
Takže ještě jednou. KAŽDÝ, KDO ZAMĚSTNÁVÁ NĚKOHO NA V PRACOVNÍM POMĚRU NEBO I MIMO NĚJ, JE POVINEN PLATIT ZÁKONNÉ POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA VZNIKLÝ PRACOVNÍ ÚRAZ NEBO NEMOC Z POVOLÁNÍ.
Z vašich příspěvků je zřejmé, že své právní znalosti vyvyšujete nad znalosti jiných.
Z tohoto důvodu mě překvapuje, že nezmiňujete základní ústavní principy ohledně ukládání povinností.
Píšete o pracovním poměru založeném dohodou o pracovní činnosti a dohodou o provedení práce - proboha co to je? To nenapíše ani největší laik.
Tak jste mne dostal. Omlouvám se. Vámi napadený text jsem zkopíroval se stránek Kooperativy (https://www.koop.cz/pojisteni/pojisteni-odpovednosti/zakonne-pojisteni-odpovednosti-zamestnavatele) a tohoto jsem si nevšiml. Máte samozřejmě pravdu, že se o pracovní poměr nejedná. Jedná se o zaměstnance mimo pracovní poměr.
Nemyslím si to, neboť, jak již jsem zde popsal, existuje zákonná povinnost platit pojistné v případě zaměstnání alespoň jednoho zaměstnance. Přitom minimální částka pojistného je 100 Kč čtvrtletně. Tedy i v případě, že "vypočtená" částka je 0 Kč, např. za čtyři DPP 4 x 0 = 0 Kč, z čehož vyplývá platba ve výši 100 Kč.
Omlouvám se, že jsem se vyjádřil pouze k vaši druhé části. Napravuji to tedy. Proč bych měl zmiňovat ohledně ukládání povinnosti, když jsem uložení povinnosti přímo citoval a uvedl odkaz na zákon, který tuto povinnost stanoví. Ale pro puntičkáře doplním ještě § 365 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, který stanovuje závaznost mnou citovaného § 205d zákona č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Prosím, vysvětlete:
Příklad 1.:
3 zaměstnanci v pracovním poměru. Ve 3. čtvrtletí byli všichni nemocní, VZ pro odvod SP = 0 Kč. Kolik činí povinné pojistné na 4. čtvrtletí?
Příklad2.:
3 zaměstnanci jsou v prac.poměru, 1 DPČ ZMR a 1 DPP. Ve 3. čtvrtletí byli všichni 3, co mají pracovní poměr, nemocní. DPČ 1000 Kč, tedy bez odvodu SP. DPP 2000, tedy bez odvodu SP. Kolik činí pov.poj. na 4. čtvrtletí?
Příklad 3.:
3 zamci v prac.poměru, 1 DPP. Ti 3 byli ve 3. čtvrtletí nemocní, dohodářovi trvá DPP od ledna, ale ve 3. čtvrtletí nepracoval, tedy žádná odměna. Ve 4. čtvrtletí již pracuje. Kolik činí pov. poj. na 4.čtvrtletí?
Opravdu zajímavý názor. Já jsem zde své stanovisko vždy doložil. Naopak oni, ani vy jste nepředložili žádný důkaz své "pravdy". Jediná má chyba byla v tom, že jsem u jednoho svého příspěvku neuvedl citaci.
Celkem je to jedno. Podstatné je, že rozumní podnikatel tu stovku platí, a to nejen z důvodu, že to musí, ale i z důvodu, že se mu to může velice vyplatit (ono zaplatit někomu např. 300 000 Kč potom není maličkost).
>>>>>>>>vyvyšujete nad znalosti jiných.
>>>>>>>>Z tohoto důvodu mě překvapuje, že nezmiňujete
>>>>>>>>základní
>>>>>>>>ústavní principy ohledně ukládání povinností.
>>>>>>>>Píšete o pracovním poměru založeném dohodou o
>>>>>>>>pracovní
>>>>>>>>činnosti a dohodou o provedení práce - proboha co to
>>>>>>>>je? To nenapíše ani největší laik.
>>>>>>>Omlouvám se, že jsem se vyjádřil pouze k vaši druhé
>>>>>>>části. Napravuji to tedy. Proč bych měl zmiňovat
>>>>>>>ohledně
>>>>>>>ukládání povinnosti, když jsem uložení povinnosti
>>>>>>>přímo citoval a uvedl odkaz na zákon, který tuto
>>>>>>>povinnost
>>>>>>>stanoví. Ale pro puntičkáře doplním ještě § 365 odst.
>>>>>>>1 zákona č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších
>>>>>>>předpisů, který stanovuje závaznost mnou citovaného §
>>>>>>>205d
>>>>>>>zákona č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
>>>>>>A teorii práva a ústavní právo jste studoval kde?
>>>*************************************************
>>>>Paní Karo1 a paní VH: už dost, vidíte že ví "velký
>>>>kulový"
>>>>mimo kopírování textů,tak neplýtvejte svými znalostmi
>>>>a časem. Děkuji
>>>
>>>Opravdu zajímavý názor. Já jsem zde své stanovisko
>>>vždy doložil. Naopak oni, ani vy jste nepředložili
>>>žádný
>>>důkaz své "pravdy". Jediná má chyba byla v tom, že
>>>jsem u jednoho svého příspěvku neuvedl citaci.
>>>
>>***********************************************
>>Áno, == rozumní podnikatel == tomu jistě rozumí jako
>>vy.
>
>Došly vám argumenty, tak se chytáte drobností. Ano,
>stalo se, že mi vypadlo "é". Správně mělo být: "rozumní
>podnikatelé". Je vidět, že vy mezi ně nepatříte.
>Maximálně tak český melouchář.
Ano, již od 1.6.1992 a naposledy jsem za dohodáře platil za 3/1993
kdy se ještě odměny dohodářům započítávaly do vyměř. základu.
Prosba: místo těch blbejch keců se pokuste odpovědět na zde (výše) položené dotazy. Teda jenom pokud víte "která bije".
Celou dobu na ně odpovídám. Blbé kecy tu máte akorát vy, protože tomu nerozumíte. Takže se vám to pokusím krok za krokem objasnit.
Každému zaměstnavateli, který zaměstná zaměstnance, jedno zda v pracovním poměru nebo mimo něj, vzniká podle zákoníků práce (to není chyba, ale skutečnost, neboť k řešení daného problému je nutné postupovat nejen podle současného zákoníku práce, ale i podle jednoho paragrafu jeho předchůdce) povinnost hradit pojistné odpovědnosti za pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Prováděcím předpisem je stanovena minimální výše tohoto pojistného na částku 100 Kč za čtvrtletí (Ministerstvo financí ČR je zákonem zmocněno stanovit bližší podmínky a sazby pojistného). Tedy bez ohledu na to jaká je v souladu s prováděcím předpisem vypočtena částka, musí být pojistné minimálně 100 Kč, A TO POCHOPITELNĚ I V PŘÍPADĚ HODNOTY 0 KČ (té se dosáhne v případě "dohodářů" pod 10 000 Kč). Proto jejich počet není omezen, neboť se jedná o násobek 0 (např. 15 "dohodářů": 15 x 0 = 0, z toho vyplývá platba 100 Kč čtvrtletně jako za jednoho "dohodáře"). Základem je již několikrát zmiňovaná věta v příloze č. 2 k vyhlášce MF č. 125/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Vy stále řešíte krok č. 2, tzn. způsob výpočtu. Je nutné nejprve řešit krok č. 1, a to vznikla povinnost zákonného pojištění, či nikoliv. Pokud ano, což u "dohodářů" platí, neboť jsou to zaměstnanci, tak automaticky musí být hrazeno pojištění minimálně v částce 100 Kč za čtvrtletí, a to bez ohledu na výpočet. Výpočet je sekundární.
Doufám, že již chápete, jak to je.
>>>>>>>>>Z tohoto důvodu mě překvapuje, že nezmiňujete
>>>>>>>>>základní
>>>>>>>>>ústavní principy ohledně ukládání povinností.
>>>>>>>>>Píšete o pracovním poměru založeném dohodou o
>>>>>>>>>pracovní
>>>>>>>>>činnosti a dohodou o provedení práce - proboha co to
>>>>>>>>>je? To nenapíše ani největší laik.
> >>>>>>>Omlouvám se, že jsem se vyjádřil pouze k vaši druhé
>>>>>>>>části. Napravuji to tedy. Proč bych měl zmiňovat
>>>>>>>>ohledně
>>>>>>>>ukládání povinnosti, když jsem uložení povinnosti
>>>>>>>>přímo citoval a uvedl odkaz na zákon, který tuto
>>>>>>>>povinnost
>>>>>>>>stanoví. Ale pro puntičkáře doplním ještě § 365 odst.
>>>>>>>>1 zákona č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších
>>>>>>>>předpisů, který stanovuje závaznost mnou citovaného §
>>>>>>>>205d
>>>>>>>>zákona č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
>>>>>>>A teorii práva a ústavní právo jste studoval kde?
> >>>*************************************************
>>>>>Paní Karo1 a paní VH: už dost, vidíte že ví "velký
>>>>>kulový"
>>>>>mimo kopírování textů,tak neplýtvejte svými znalostmi
>>>>>a časem. Děkuji
>>>>
>>>>Opravdu zajímavý názor. Já jsem zde své stanovisko
>>>>vždy doložil. Naopak oni, ani vy jste nepředložili
>>>>žádný
>>>>důkaz své "pravdy". Jediná má chyba byla v tom, že
>>>>jsem u jednoho svého příspěvku neuvedl citaci.
.
>>Maximálně tak český melouchář.
>***********************************************
>Ano, již od 1.6.1992 a naposledy jsem za dohodáře
>platil za 3/1993
>kdy se ještě odměny dohodářům započítávaly do vyměř.
>základu.
>Prosba: místo těch blbejch keců se pokuste odpovědět
>na zde (výše) položené dotazy. Teda jenom pokud víte
>"která bije".
Například cestovní výdaje DPP při úrazu. To jste neuvedl!
Věta: "Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100 Kč." se vztahuje k § 12 odst. 1 věta první vyhlášky MF č. 125/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, tj. k: "Povinnost platit pojistné vzniká zaměstnavateli, zaměstnává-li alespoň jednoho zaměstnance". Z toho se dovodí, že zaměstnává-li zaměstnavatel alespoň jednoho zaměstnance na DPP, musí uhradit pojistné minimálně ve výši 100 Kč čtvrtletně.
>>>>Výborně! Ještě doplňte jak se vypočítá a máme hezké
>>>>pondělí
>>>
>>>
>>>Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100 Kč.
>>>- příloha č. 2 k vyhlášce MF č. 125/1993 Sb.
>>>
>>>Zákonné pojištění se vztahuje na úrazy a nemoci z
>>>povolání, které utrpí zaměstnanci, kteří jsou v
>>>pracovním
>>>poměru na základě:
>>>.pracovní smlouvy,
>>>.dohody o pracovní činnosti,
>>>.dohody o provedení práce.
>Věta: "Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je
>100 Kč." se vztahuje k § 12 odst. 1 věta první vyhlášky
>MF č. 125/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, tj.
>k: "Povinnost platit pojistné vzniká zaměstnavateli,
>zaměstnává-li alespoň jednoho zaměstnance". Z toho se
>dovodí, že zaměstnává-li zaměstnavatel alespoň jednoho
>zaměstnance na DPP, musí uhradit pojistné minimálně ve
>výši 100 Kč čtvrtletně.
Ho*no, ale tchyně vždy říkala místo ho*vn říkej "ó nikoliv)
někteří totiž nevědí co to znamená.
==>Věta: "Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je
>100 Kč." se vztahuje k § 12 odst. 1 věta první vyhlášky
>MF č. 125/1993 Sb.,==
ó nikolif, vztahuje se k §14stejně jako celá příloha č. 2
My jsme trochu jiný případ, platíme za zaměstnance a DPP máme "navíc". Měli jsme ale jeden prac. úraz dohodáře, bez prac. neschopnosti. Kooperativa proplatila bolestné. Nevím ale, jak by to probíhalo, kdyby byl úraz větší, když při DPP není nárok na PN a z čeho by se počítal ušlý výdělek, jestli z průměru podle dosud pobírané odměny a podle sjednaného trvání DPP? Pokud by proplacení ušlého výdělku bylo možné, tak předpokládám, že by se nemělo co odečítat (náhrada za PN se nepobírá) a zaměstnanec by měl dostat celou vypočtenou částku.
Zajímavé je, že na to přišli všichni kromě vás. Proč myslíte, že na váš nesmyslný dotaz vám nikdo neodpovídá, včetně Kooperativy. Protože je to špatně položená otázka! Takto problém nestojí. Podstata je v tom, že je stanovena minimální sazba, nikoliv zda lze nebo nelze něco spočítat. To je až sekundární.
Holt § 12/2: kopíruji
(2) Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona. 4) Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával. K výpočtu použije sazbu uvedenou v příloze této vyhlášky pro příslušnou kategorii určenou podle převažující základní činnosti tvořící předmět podnikání zaměstnavatele.
Tak se pokusíte spočítat pojistné na 3Q2018 dle příkladu?
Jak pro blbý:
1. "Povinnost platit pojistné vzniká zaměstnavateli, zaměstnává-li alespoň jednoho zaměstnance." - § 12 odst. 1 vyhlášky MF č. 125/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů
2. "Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona.4) Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával. K výpočtu použije sazbu uvedenou v příloze této vyhlášky pro příslušnou kategorii určenou podle převažující základní činnosti tvořící předmět podnikání zaměstnavatele." - § 12 odst. 2 vyhlášky MF č. 125/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů
3. "Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100 Kč." - příloha k vyhlášce č. 125/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů
Z výše uvedeného vyplývá, že zaměstnává-li zaměstnavatel alespoň jednoho zaměstnance, a to i v případě "dohodáře", že je povinen platit pojistné. To je povinen platit ve výši podle stanoveného výpočtu, avšak částka pojistného musí činit minimálně 100 Kč (nesmí být 0 Kč!, jak tvrdíte vy). Už to proboha pochopte!
Pokud s tím nesouhlasíte, máte jedinou možnost, a to iniciovat změnu právních předpisů. Nepředpokládám však, že se vám to podaří, neboť současná právní úprava byla přijata jako prozatímní a přes její kritiku EU, přes návrhy jiné právní úpravy je stále platná. Ono je to totiž pro stát velice výhodné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2018 9:59
Dobrý den,
prosím musím platit povinnou stovku Kooperativě na zákonné pojištění na pracovní úrazy, když mám ve firmě dva jednatele se smlouvou o výkonu funkce a dvě DOPP? moc děkuji