Re: zubař a vyúčtování od pojištovny
Proč NP? vždyť ty peníze nepřišly?
U Fa zůstane nezaplaceno 500,-.
Na konci roku .. skutečný příjem+ kolik korigováno a musí to sedět s celkovou částkou.Mínus Fa, které nebyly do konce roku uhrazeny vůbec /většinou prosincové/.
Jojo, to si mi taky nelíbilo, ale zdá se mi to logičtější a průkaznější než upravovat částku vystavené FA, jako mi to mnozí radili.Navíc mám skoro u každé takto ponížené fa, vyučtovací zprávu od pojištovny.Takže z toho je vše jasné,že se žádný příjem někde neulil.
Já se připojím - podle zprávy od pojišťovny opravuju částku vystavené faktury.
Pokud tu zprávu tahám z lékaře moc dlouho a mezitím uzavřu rok, tak z té zprávy pak dělám mínusovou fakturu (ve výši jen té korekce) a započtávám s původním nedoplatkem.
Jedná se lékaře s DE, ne s účetnictvím.
Nezůstávájí mi přeplatky (ty mám taky často), ani nedoplatky.
Pokud už nechcete opravovat zpětně částku vydané faktury, tak já mám v SW možnost "neúčetní úhrady pohledávky". Tato funkce mi uhradí zbytek faktury, ale nemá to žádný dopad do peněžního deníku.
žádný z těch všeobecně známých :-)
https://hjsoft.cz/
Já to radši opravuju v původní faktuře a zprávu od pojišťonvy přikládám k faktuře. Pokud mi nesedí zaplacená částka, můžu lékaři říct, že mu něco korigovali, ať se na to podívá a popř. opraví (často se stává, že vykáže pacienta jiné ZP, pak to opravil lze). Pokud už se zpráva od pojišťovny ke mě dostane, tak předpokládám, že to lékař viděl a s korekcí se seznámil.
Je to z mé strany "služba navíc".
A i u faktur, kdy pojišťovna zaplatí víc může být nějká korekce provedena (ale navýšení je stále větší než korigovaná částka).
Také se připojuji. Já v daňové evidenci převedu ze závazků původní fakturu, ale v peněžním deníku částku opravím na částku dle výpisu z účtu, která byla zdravotní pojišťovnou uhrazena. V horním rohu fakturu napíši částku, která byla zaplacena. Tím mi nezůstávají částečně neuhrazené faktury.
Samozřejmě v podvojném účetnictví to řeším opravnou účetní položkou - buď mínusovou nebo plusovou, dle situace.
Dělám to stejně jako muška. V DE převedu ze závazků, v pěněžním deníku opravím na uhrazenou částku. Když se podívám na detail věty vidím původní i uhrazenou částku. Ještě si ručně zapíšu na fakturu datum úhrady a opravenou částku. V podvojku řeším přes interní doklady opravnou položku podle vyúčtování pojišťovny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 11. 2018 13:49
Dobrý den,
prosím o radu. Zubař odešle na zdravotní pojišťovnu fakturu, která je např. na částku 20 000,- pojišťovna část z této faktury zamítne a pošle na bankovní účet jen např. 19 500,- co s rozdílem 500,-?
děkuji