Re: lék. ošetření, OSVČ, danově uzn. výd
Hledala jsem bryle "do nakladu" pred par lety a nasla jsem rozhodnuti soudu, ze nelze.
Multifokální skla nejsou dioptrická?
Dvoje nebo troje brýle na přehazování - ty si do nákladů nedá, ale když je "spojí" v jedny, tak ty už ano?
Je rozdíl mezi jeřábníkem, advokátem, lektorem, zubařem?
Argument, že FÚ běžně akceptuje brýle, obleky apod. bych od VH teda nečekala.
Ano. Co je dovoleno pánovi není dovoleno kmánovi. U těchto profesí se předpokládá aktivní obrana, tak že neomezený počet kabelek a bot může být běžný, zatím co jinde se pečlivě zjišťuje, zda se opravdu jedná o nutný výdaj a následuje přesvědčování úřadu, že oblečení je využíváno jen ke své práci a ne pro soukromé účely, případně se jako výdaj určí pouze jeho podíl.
V podstatě jde o to, co si podnikatel je schopen obhájit a u profese advokát se dá předpokládat, že je schopen obhájit cokoliv, tedy i pro běžného občana i neobhajovatelné. Také přístup úředníků FÚ je mnohdy diametrálně odlišný.
Toto mě také hned napadlo při čtení příslušné odpovědi. A ještě další věc s tím související - běžný OSVČ by také zvažoval, jestli by mu cena případné právní pomoci ve sporu s FÚ stála za to. Kdežto advokáti se obhájí sami a "zadarmo". Já sama také používám multifokály hlavně kvůli práci, ale kdybych byla OSVČ, tak bych si je dát do nákladů netroufla.
Základním předpokladem, aby se soudní rozhodnutí stalo judikátem, je jeho publikace. A toto rozhodnutí bylo publikováno ve Sbírce. Nevím, kde chcete "hledat", že jde o judikát.
To, zda se jedná o dioptrické či multifokální brýle, je dle rozhodnutí soudu celkem fuck. Jde o zdravotní pomůcku, používanou i v soukromí atd atd. Stačí si přečíst a porozumět psanému. Navíc je to celkem ustálená judikatura. I co se týče obleků, kabelek, ...
A co toto? Ochranné bezpečnostní brýle - dioptrické s multifokálními skly, zatmavovací - OSVČ práce s polystyrenem velké plochy, pokud by neměl zatmavovací brýle s nadsázkou poškození očí v lepším případě záněty očí. Projdou brýle za 20 000 Kč? Jedny na práci v nákladech, druhé brýle požívá v soukromí - nezahrnuty v nákladech.
Děkuji za odpověď.Petr
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 11. 2018 23:35
dobrý den, brýle, zuby? ošetření nemohu jako OSVČ zahrnout do výdajů? děkuji za info