Re: Kontrola mzdy, prosím moc paní Jasno
Dopočet ZP do minima neovivňuje základ daně.
Původní výpočet 11534*1,34 = 15456 Kč to je superhrubá, zaokrouleno nahoru na stovky je dańový základ.
K hrubé mzdě - jak je placen svátek? Ten PPÚ je správně?
Ano já vím, že dopočet do minima neovlivňjue základ daně a ani nesmí. Tedy doposud si to myslím. Jde o to, že předchozí paní účetní byla mnoho let účetní ve firmě. (nemusí) ale může být pamětnější než já a proto se ptám, jestli je zákon o kterém nevím, že byl měl být aplikován a já usnula na vavřínech. Roky jsem dělala finanční účetní, mzdy dělám cca 10 let, což není mnoho.
U paní jde o měsíční mzdu, Poklud by byla účtována náhrada za svátek, v rekapitulaci by byl řádek Náhrada mzdy za svátek vyplněný - není.
Je zde uveden řádek Náhrada Dovolená 557,-
Paní pracuje 4 hodiny denně
Nemám k dispozici výplatní listiny ani mzdové listy za 2017 průměr jsem vypočetla prostým dělením 557/4 = 139,25
Já musím zaúčtovat celý rok, aby byly dobře všechny roční výstupy, doplatit mzdu a lidi aby měli evidenční listy a jsem z toho úplně zpocená.
Moc díky :-) R.
Nevím, co Vám mám poradit. Dopočet do minima ZP se u paní musí udělat (pokud za ni není plátcem i stát). Náhrada za dovolenou je vzhledem k úvazku přiměřená.
Skutečnost, že někdo je účetní mnoho let, nic nevypovídá o tom, jestli to dělá dobře.
Ani lidi nemají výplatní lístky?
dopočet do minima ZP a odvod byl vypočten správně v mém případě i v případě paní účetní, to jsem nezpochybnila.
Paní účetní ale navýšila dańový základ o 60 Kč před zaokrouhlením, z nějakého, mě neznámého důvodu. Čímž měla zaměstnankyně i nižší čistou mzdu.
Bohužel výplatnice nemám. Zaměstnanci je nikdy nedostávali.
Pracuji pouze s měsíčními přehledy, podpisovými listinami a souhrnnými rekapitulacemi a to je chuťovka.
A to jsem teprve v lednu. Díky moc. :-)
Pokud už chcete opravovat chyby - tak se vším všudy a všechny. Tj. u dané paní opravit i tu hrubou mzdu. Nejenom výpočet daně.
Na to navazují opravné přehledy, přepočet mezd, doplatky (jak lidem, tak státu) apod. A tím se Vám možná změní i PPÚ v dalších obdobích a všechno bude zase jinak.
Nebo vyjdete z toho, co máte a podle toho uděláte ELDP.
Tohle rozhodnutí bych nedělala sama, ale s nadřízeným.
Navýšen o 60,-Kč daňový základ, nebo i vyměřovací základ pro sociální pojištění? Napadlo mě nepeněžní plnění.
A každý měsíc, nebo jen v tom lednu 2018? Sice částka neodpovídá, ale platila zaměstnankyně zaměstnavateli doplatek zdravotního pojištění, které za ní zaměstnavatel odváděl ZP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
16. 11. 2018 11:54
Dobrý den, paní Jasná,
dělám rekonstrukci mezd za rok 2018 po jedné paní účetní a protože nemám k dispozici mzdové listiny ani výplatní lístky, pouze mám docházku , z Opisu ZP SP a pro daň mám VZ pro všechny lidi. Dále mám k dispozici souhrnnou rekapitulaci, moc Vás prosím o výpočet lednové mzdy jednoho člověka. Jedná se o triviální výpočet, nicméně si nad odvedenou daní lámu hlavu, co se mohlo stát.
U zaměstnankyně /úvazek 0,5 (4hod*5)/ je stanovena základní Měsíční mzda 11.500,- pro tento 0,5 úvazek. Tečka nic mimořádného.
v lednu 2018 měla 1 den dovolené (čerpala dle docházky jako jediná ze zaměstnanců, 557,-je částka uvedená v řádku v souhrnné rekapitulaci, (tzn. 139,25 PPÚ)) nemoc 0, absence 0, pouze sleva na poplatníka
HM dle VZ pro ZP a SP je 11.534,- vč.dovolené (mě vychází 11.557,-)
Odvody (ok beru, že každý SW zaokrouhluje jinak)
ZP: 609+1038= 1.647 (mě vychází (521+86) + 1040=1.647)
SP: 750 + 2884=3.634 (mě vychází 752 + 2890=3.632)
Základ daně je 15.516 (ale mě vychází 15.487)
Přijde mi to jako zvednutý ZD o 60 Kč což je rozdíl odvodu ZP za firmu z Minimální mzdy a vypočtené Hrubé mzdy
Čistá 9.905,- (mě vychází 9.934,-)
Už jsem z toho úplně pitomá, je něco, prosím, co mi uniká?
Předem velice děkuji za váš čas.Radka