Re: Kontrola mzdy, prosím moc paní Jasno
Dopočet ZP do minima neovivňuje základ daně.
Původní výpočet 11534*1,34 = 15456 Kč to je superhrubá, zaokrouleno nahoru na stovky je dańový základ.
K hrubé mzdě - jak je placen svátek? Ten PPÚ je správně?
Ano já vím, že dopočet do minima neovlivňjue základ daně a ani nesmí. Tedy doposud si to myslím. Jde o to, že předchozí paní účetní byla mnoho let účetní ve firmě. (nemusí) ale může být pamětnější než já a proto se ptám, jestli je zákon o kterém nevím, že byl měl být aplikován a já usnula na vavřínech. Roky jsem dělala finanční účetní, mzdy dělám cca 10 let, což není mnoho.
U paní jde o měsíční mzdu, Poklud by byla účtována náhrada za svátek, v rekapitulaci by byl řádek Náhrada mzdy za svátek vyplněný - není.
Je zde uveden řádek Náhrada Dovolená 557,-
Paní pracuje 4 hodiny denně
Nemám k dispozici výplatní listiny ani mzdové listy za 2017 průměr jsem vypočetla prostým dělením 557/4 = 139,25
Já musím zaúčtovat celý rok, aby byly dobře všechny roční výstupy, doplatit mzdu a lidi aby měli evidenční listy a jsem z toho úplně zpocená.
Moc díky :-) R.
Nevím, co Vám mám poradit. Dopočet do minima ZP se u paní musí udělat (pokud za ni není plátcem i stát). Náhrada za dovolenou je vzhledem k úvazku přiměřená.
Skutečnost, že někdo je účetní mnoho let, nic nevypovídá o tom, jestli to dělá dobře.
Ani lidi nemají výplatní lístky?
dopočet do minima ZP a odvod byl vypočten správně v mém případě i v případě paní účetní, to jsem nezpochybnila.
Paní účetní ale navýšila dańový základ o 60 Kč před zaokrouhlením, z nějakého, mě neznámého důvodu. Čímž měla zaměstnankyně i nižší čistou mzdu.
Bohužel výplatnice nemám. Zaměstnanci je nikdy nedostávali.
Pracuji pouze s měsíčními přehledy, podpisovými listinami a souhrnnými rekapitulacemi a to je chuťovka.
A to jsem teprve v lednu. Díky moc. :-)
Pokud už chcete opravovat chyby - tak se vším všudy a všechny. Tj. u dané paní opravit i tu hrubou mzdu. Nejenom výpočet daně.
Na to navazují opravné přehledy, přepočet mezd, doplatky (jak lidem, tak státu) apod. A tím se Vám možná změní i PPÚ v dalších obdobích a všechno bude zase jinak.
Nebo vyjdete z toho, co máte a podle toho uděláte ELDP.
Tohle rozhodnutí bych nedělala sama, ale s nadřízeným.
Navýšen o 60,-Kč daňový základ, nebo i vyměřovací základ pro sociální pojištění? Napadlo mě nepeněžní plnění.
A každý měsíc, nebo jen v tom lednu 2018? Sice částka neodpovídá, ale platila zaměstnankyně zaměstnavateli doplatek zdravotního pojištění, které za ní zaměstnavatel odváděl ZP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 11. 2018 11:54
Dobrý den, paní Jasná,
dělám rekonstrukci mezd za rok 2018 po jedné paní účetní a protože nemám k dispozici mzdové listiny ani výplatní lístky, pouze mám docházku , z Opisu ZP SP a pro daň mám VZ pro všechny lidi. Dále mám k dispozici souhrnnou rekapitulaci, moc Vás prosím o výpočet lednové mzdy jednoho člověka. Jedná se o triviální výpočet, nicméně si nad odvedenou daní lámu hlavu, co se mohlo stát.
U zaměstnankyně /úvazek 0,5 (4hod*5)/ je stanovena základní Měsíční mzda 11.500,- pro tento 0,5 úvazek. Tečka nic mimořádného.
v lednu 2018 měla 1 den dovolené (čerpala dle docházky jako jediná ze zaměstnanců, 557,-je částka uvedená v řádku v souhrnné rekapitulaci, (tzn. 139,25 PPÚ)) nemoc 0, absence 0, pouze sleva na poplatníka
HM dle VZ pro ZP a SP je 11.534,- vč.dovolené (mě vychází 11.557,-)
Odvody (ok beru, že každý SW zaokrouhluje jinak)
ZP: 609+1038= 1.647 (mě vychází (521+86) + 1040=1.647)
SP: 750 + 2884=3.634 (mě vychází 752 + 2890=3.632)
Základ daně je 15.516 (ale mě vychází 15.487)
Přijde mi to jako zvednutý ZD o 60 Kč což je rozdíl odvodu ZP za firmu z Minimální mzdy a vypočtené Hrubé mzdy
Čistá 9.905,- (mě vychází 9.934,-)
Už jsem z toho úplně pitomá, je něco, prosím, co mi uniká?
Předem velice děkuji za váš čas.Radka