Rodičovská dovolená na jedno dítě

• (neregistrovaný)

19. 11. 2018 19:46

Dobrý den,
    mohou rodičovskou dovolenou čerpat na jedno dítě oba rodiče s tím, že jen jeden pobírá rodičovský příspěvek? Jak je to prosím se zdravotním pojištěním u obou rodičů? Jsou oba státní pojištěnci?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2018 20:01

Líba (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená na jedno dítě
      "§ 196 Rodičovská dovolená
      K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let."

Státním pojištěncem pro ZP je osoba na rodičovské dovolené. Nikde jsem nenašla, že to může být jen jedna osoba.

• 19. 11. 2018 20:18

Jana25 (neregistrovaný)

Já jsem to taky nikde nenašla. Známá se na to ptala asi před 3 lety na VZP a bylo jí řečeno, že státní pojištěnec je pouze ten, který pobírá rodičovský příspěvek. Nemůžu tou střídavou rodičovskou přijít o rodičovský příspěvek? Všude se zmiňuj o osobní celodenní péči. Upřímně jsem z toho jelen.

• 19. 11. 2018 21:32

.. (neregistrovaný)

Re: Rodič.dovolená_otec+matka současně
      Zákon č. 48/1997 Sb.
      § 7 odst. 1) písmeno d)
      Možná by stálo si přečíst celý odst. 1)
      Dočtete se tam i jak je to s tou osobní celodenní péčí

• 19. 11. 2018 21:33

Kara1 (neregistrovaný)

Mohou být oba na RD a oba budou pojištění státem. Rodičovský příspěvek bude pobírat jen jeden z nich. Pobírání rod.příspěvku s rodičovskou dovolenou nesouvisí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).