Re: Rodičovská dovolená na jedno dítě
"§ 196 Rodičovská dovolená
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let."
Státním pojištěncem pro ZP je osoba na rodičovské dovolené. Nikde jsem nenašla, že to může být jen jedna osoba.
Re: Rodičovská dovolená na jedno dítě
Já jsem to taky nikde nenašla. Známá se na to ptala asi před 3 lety na VZP a bylo jí řečeno, že státní pojištěnec je pouze ten, který pobírá rodičovský příspěvek. Nemůžu tou střídavou rodičovskou přijít o rodičovský příspěvek? Všude se zmiňuj o osobní celodenní péči. Upřímně jsem z toho jelen.
Re: Rodič.dovolená_otec+matka současně
Zákon č. 48/1997 Sb.
§ 7 odst. 1) písmeno d)
Možná by stálo si přečíst celý odst. 1)
Dočtete se tam i jak je to s tou osobní celodenní péčí
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
19. 11. 2018 19:46
Dobrý den,
mohou rodičovskou dovolenou čerpat na jedno dítě oba rodiče s tím, že jen jeden pobírá rodičovský příspěvek? Jak je to prosím se zdravotním pojištěním u obou rodičů? Jsou oba státní pojištěnci?
Děkuji