Re: Dar 500 opakovaně_pravnicka osoba
.. Vašich odpovědí si vždy cením a tak jsem nyní v šoku. Myslíte tedy, že měsíční placení, na které je vystaveno pro PO jedno potvrzení, klidně i s termíny je špatně a má být posuzováno každé zvlášť? U FO by to bylo v pořádku?
Jde mi hlavně o měsíčně posílané příspěvky pro Unicef a Dobrý Anděl.
Když porovnám znění § 15 a § 20 ZDP k "darům", které poskytne FO a k darům, které poskytne PO, tam mi to vychází, že tam je rozdíl.
U FO musí činit "dar" buď 1000 Kč nebo musí úhrnná hodnota "daru" přesáhnout 2 % ze základu daně
U PO - pokud hodnota bezúplatného plnění činí alespoň 2000 Kč ..
(zde mi chybí to slovíčko .ú.h.r.n.n.á. hodnota)
PS. Nejsem ale daňový poradce, takže bez záruky.
Hmm, zajímavá diskuze, zviklali jste mě ;-) Na portálu SW Pohoda je to uvedeno obdobně, jako to píšete o Dobrém Andělovi, odkaz zde:
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/dary-jako-odcitatelna-polozka-od-zakladu-dane/
Z praxe znám více případů, kdy právnické osoby (malé sro) pravidelně měsíčně přispívají různým nadacím třeba pětistovkou, což je za rok 6000 Kč - a normálně jim automaticky přijde potvrzení od té neziskovky na dar za KALENDÁŘNÍ rok v úhrnné hodnotě 6000 Kč.
Hledala jsem nápovědu v pokynu D-22, ale tam to není řešeno. Budu ráda, když se k tomu ozve ještě někdo další.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
20. 11. 2018 3:54
Pokud PO posila měsíčně 500 dar a přijde potvrzení na 6000,-, jedná se o dar nad 2000 pro uplatnění z dani PO? děkuji