Re: Služební vozidlo
Tentokrát kopíruji já:
==Školení řidičů referentů
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce v § 103 odst. 2, ukládá zaměstnavateli povinnost: „zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které doplňují jejich odborné předpoklady a požadavky pro výkon práce, které se týkají jimi vykonávané práce a vztahují se k rizikům, s nimiž může přijít zaměstnanec do styku na pracovišti, na kterém je práce vykonávána, a soustavně vyžadovat a kontrolovat jejich dodržování“.
Povinnost školení řidičů se týká všech pracovníků, kteří řídí motorová vozidla do 3,5 t na pracovní cestě bez ohledu na to, zda mají řízení vozidel sjednáno v pracovní smlouvě či nikoliv či k jízdě používají služební nebo vlastní vozidlo.
Mýlíte se. V § 103 není žádná zmínka o školení řidičů-referentů, ale o školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP, což je podstatný rozdíl. Navíc školení o dopravních předpisech podle § 103 ZP se netýká jen tzv. řidičů referentů (dnes již neexistující odborný termín), ale všech řidičů motorových vozidel, na které se vztahuje ustanovení § 103 ZP, tzn., i řidičů kteří řídí motorová vozidla nad 3,5 t. Provádět jej může např. vedoucí pracoviště. A tématu může být věnováno např. pouze 10 minut. To vše záleží na tom, jak si to zaměstnavatel stanoví.
...A aby to nebylo tak jednoduché, tak judikát Nejvyššího soudu ČR tuto povinnost do jisté míry zpochybňuje.
Judikát Rc 52/2002 21 Cdo 1239/2000 uvádí: „…při zkoumání, zda se zaměstnavatel podle ustanovení § 191 odst. 1 písm. a) zákoníku práce zprostil odpovědnosti za pracovní úraz zaměstnance, u něhož je řízení vozidla předmětem pracovního vztahu, osvědčuje seznámení zaměstnance s dopravními předpisy již zkouška z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel. Protože na bezpečnost a plynulost silničního provozu, včetně dodržování pravidel silničního provozu, dohlíží policie, není ani třeba zkoumat kontrolu znalostí a dodržování těchto pravidel zaměstnavatelem.“
No ... u něhož je řízení vozidla předmětem pracovního vztahu, ...
to se týká i řidičů ref. vozidel a zaměstnanců používajících
vlastní vozidla? To co uvádíte se týká řidičů - profesionálů
tj. těch, co mají v prac. smlouvěnebo dohodě - řidič.
Opět se mýlíte. Je-li řízení předmětem pracovního vztahu, ještě neznamená, že to musí být v pracovní smlouvě. Může se jednat o případ, kdy řízení motorového vozidla vyplývá (je běžně součástí) z činnnosti, která je v pracovní smlouvě sjednána, avšak není v ní uvedena. V případě, z kterého vznikl uvedený judikát, řidič, který motorové vozidlo řídil, nebyl zaměstnán jako řidič, ale jako technik. Netýká se to tedy jen tzv. řidičů-profesionálů.
Upozorňuji však, jak tomu činím i na svých školeních, že judikáty jsou nezávazné a nelze spoléhat na to, že v obdobném případě bude vždy postupováno shodně.
Navíc, dnes pro účely školení rozlišovat na řidiče z povolání a řidiče-referenty je již dávno překonané, neboť neodpovídá současnému způsobu stanovení povinností právními předpisy. Má-li někdo v pracovní smlouvě uvedeno "řidič", ještě to neznamená, že musí absolvovat profesní odborné školení (školení řidičů z povolání bylo zrušeno k 1. 5. 2013).
Máte-li zájem o podrobnější informace, můžete si o tom přečíst článek zde na Podnikateli: https://www.podnikatel.cz/clanky/kteri-zamestnanci-musi-absolvovat-povinne-skoleni-ridicu-a-tyka-se-i-osvc/
Nyní si nejsem jistý, zda vás dobře chápu. Zkoušku z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel musí mít všichni řidiči motorových vozidel (na základě úspěšného složení získají řidičák).
Všichni řiidiči-zaměstnanci musí navíc absolvovat školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP, jehož součástí jsou právní a interní předpisy zaměstnavatele, jež řeší bezpečnost řízení motorových vozidel. OSVČ se toto školení netýká.
Pokud řídí motorová vozidla, na jejichž řízení se vztahuje povinnost zdokonalování odborné způsobilosti, musí navíc absolvovat zdokonalovací přípravu. Přepravují-li nebezpečné věci (podle ADR), musí absolvovat příslušné školení. OSVČ se tato školení týkají, pokud naplňují povinnost je absolvovat.
>>
Co jste tím výčtem chtěl říci? Já nemohu za to, že někdo používá starou dnes již neplatnou terminologii. Takových termínů je mnohem více, např. bezpečnostní technik, osobní ochranné pracovní pomůcky, školení BOZP atd. Já se snažím vždy postupovat podle platných právních předpisů. Autoškoly přišly o značné příjmy, a proto se snaží udržet staré systémy (někde v nabídce objevíte i školení pro řidiče z povolání). To však nemění nic na tom, že školení řidičů-referentů NEEXISTUJE! Opravdu vím, o čem píši (jsem odborníkem na danou problematiku s mezinárodními oceněními).
Předpokládal jsem, že diskuse zde slouží k pomoci podnikatelům řešit jejich problémy. Z tohoto důvodu jsem na Podnikateli zvěřejňoval své články a vstupoval do diskusí. Jako odborník jsem se snažil poskytnout své znalosti těm, kteří to potřebují. Bohužel diskuse zde opanovávají amatéři, kteří toho mnoho neznají a jejich cílem je odborníky poškozovat, čímž si dokazují svou "velikost". Lituji podnikatelé, kteří věří, že zde najdou opovědi na řešení svých problémů.
Naštěstí mé odborné znalosti hodnotí ti, jenž jsou odborníky v problematice, nikoliv amatéři, kteří mají problémy s češtinou a kteří nejsou schopni se pod své názory podepsat. Humorné je, že uvádíte, že nevím, která bije. Což je přesně váš případ (maximálně znalosti, jak se to v praxi "patlá", nikoliv, jak to má být).
Na závěr jen stručná informace pro vás o mě (když víte, kdo jsem!):
2007 - ocenění od Evropské agentury pro BOZP v Bilbao,
2011 - ocenění od společnosti Kimberly-Clark v Düsseldorfu,
+ 2 národní ocenění (od MPSV),
+ vystupování na mezinárodních konferencích a kongresech,
+ bohatá publikační a lektorská činnost,
+ spolupráce na návrzích právních předpisů,
+ podílení se na výzkumných projektech atd. (čím se můžete pochlubit vy!).
Omlouvám se všem, kteří by zde rádi získali potřebné a pravdivé informace pro své podnikání, že již jim nebudu nápomocen. Hulvát Vladimír 2 je spolehlivým ničitelem poskytování kvalifikovaných odborných rad zde (ono by se ukázalo, že tomu vůbec nerozumí!).
>Předpokládal jsem, že diskuse zde slouží k pomoci
>podnikatelům řešit jejich problémy. Z tohoto důvodu jsem
>na Podnikateli zvěřejňoval své články a vstupoval do
>diskusí. Jako odborník jsem se snažil poskytnout své
>znalosti těm, kteří to potřebují. Bohužel diskuse zde
>opanovávají amatéři, kteří toho mnoho neznají a jejich
>cílem je odborníky poškozovat, čímž si dokazují svou
>"velikost". Lituji podnikatelé, kteří věří, že zde najdou
>opovědi na řešení svých problémů.
>
>Naštěstí mé odborné znalosti hodnotí ti, jenž jsou
>odborníky v problematice, nikoliv amatéři, kteří mají
>problémy s češtinou a kteří nejsou schopni se pod své
>názory podepsat. Humorné je, že uvádíte, že nevím, která
>bije. Což je přesně váš případ (maximálně znalosti,
>jak se to v praxi "patlá", nikoliv, jak to má být).
>
>Omlouvám se všem, kteří by zde rádi získali potřebné a
>pravdivé informace pro své podnikání, že již jim
>nebudu nápomocen.
Základní pravidlo: nikdy nepředpokládejte.
A diskuze zde neopanovávají amatéři, v tom se hluboce mýlíte.
Když jste tedy odborník, tak proč jste mě a paní VH neodpověděl
na dotazy, cituji:
"Předpokládám, že když se p. Tomáš nabídl, tak nám
sdělí, na základě kterého předpisu firma tazatelky
aplikuje právo SR - zda se jedná o zákon o mezinárodním právu
soukromém, Římskou úmluvu, Nařízení Řím I či jiný
právní základ. Jestli se nepletu, tak tazatelka nic
takového nezmínila a je otázkou, zda použití předpisů SR je
vůbec na místě. Tím bych začala, nějaký výpočet
pojistného a jeho odvod je na až až .... místě.
Tak tedy pane Tomáši, změnila jsem názor, prosím tedy o doložení právních předpisů, které problém řeší :-)."
Tak prosím o odpověď. Děkuji.
Toto není propag. web p. Neugebauera !!!
8) ZÁKAZ REKLAMY A JINAK ZÁVADNÝCH ZPRÁV
Je zakázáno vkládat zprávy obsahující reklamu nebo jinou formu propagace, zprávy obsahující neslušné výrazy, či zprávy jinak porušující právní předpisy či dobré mravy. Vkládejte prosím pouze zprávy související s obsahem serveru business.center.cz, informačního serveru pro podnikání.
Máte-li zájem pomáhat našim uživatelům a stát se novým partnerem Diskuzního fóra, napište nám na adresu business@center.cz a my Vám zašleme podrobnosti.
Pokud vás váš zaměstnavatel posílá na služební cestu a určil vám dopravní prostředek, který k ní máte použít je vaší povinností jej použít (nemůže si jej sama měnit). V případě, že v jeho použití vám brání nějaká okolnost, je vaší povinností toho, kdo vás na služební cestu odesílá, na to před jejím nastoupením upozornit. On rozhodne, jakým prostředkem ji vykonáte.
Určí-li, že ji vykonáte motorovým vozidlem (jedno, zda služebním nebo soukromým), je povinen vám zajistit školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP (školení řidičů referentských vozidel není právním předpisem vyžadováno, může jej však požadovat zaměstnavatel), jež mimo jiné obsahuje seznámení s dopravními předpisy, včetně interních (pokud jste jej již neabsolvovala). Jedná se zejména o seznámení s místním provozně bezpečnostním předpisem, který má mít zaměstnavatel zpracován a vydán. Celý obsah školení určuje zaměstnavatel.
Je tedy nezbytné celou záležitost řešit s tím, kdo vás na služební cestu odesílá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 11. 2018 12:25
Dobrý den,
mám dotaz - jsem zaměstnaná jako účetní. Příští týden mám jet na jednání mimo firmu. Můj nadřízený chce, abych jela služebním autem. Nemám ale žádné osvědčení, přezkoušení. Mám jen řidičský průkaz.
Můžu i v tomto případě řídit služební vozidlo - bojím se, kdyby se stala nějaká nehoda, aby škoda nešla za mnou.
Nebylo by lepší, kdybych použila své soukromé vozidlo?
Díky za odpověď