Re: Identifikovaná osoba - přijetí služb
Ve chvíli přijetí první faktury za služby poskytnuté osobou z jiného členského státu, která nemá v tuzemsku provozovnu (VAT ID dodavatele bude začínat čímkoli jiným než CZ), jste se stal osobou identifikovanou k dani a podáte registraci na FÚ. FÚ vás zaregistruje jako identifikovanou osobu a vaše DIČ bude od té chvíle vidět ve VIESu, případně v ARESu. Za každý měsíc, ve kterém je vám dodavatelem vystavena faktura za tyto služby (faktura by měla být vystavena bez DPH, v režimu reverse charge), podáváte daňové přiznání k DPH, ve kterém daň přiznáte a následně finančnímu úřadu zaplatíte. Jelikož identifikovaná osoba není plátce DPH, nemáte zároveň nárok na odpočet této daně. Můžete si ji ale, dát do daňově uznatelných výdajů/nákladů. Za měsíce, kdy žádnou takovou fakturu nemáte, daňové přiznání k DPH nepodáváte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
20. 12. 2018 9:11
Dobrý den, prosím o objasnění. Jsem český neplátce a v roce 2018 jsem dostal asi pět faktur od polského plátce za služby. (DPH tam nebylo). Jako neplátce jsem nic neřešil a teď jsem se dověděl, že jsem se měl stát osobou identifikovanou k dani a snad začít platit daně za tyto faktury. Je to tak? Já mám platit daň, když jsem přijal službu z eu? A to je skutečné daňové přiznání k DPH jako, když je někdo plátce? A to mám dělat každý měsíc, nebo jen když přijmu tu službu? Loni jsem taky nějakou fakturu dostal... co teď s tím? Děkuji za Vaše názory. PavelEk