Re: fakturace předávacího protokolu
týká se mne to neboť jde o člena mé rodiny v pozici klienta, takže obdržel fakturu za předávací protokol za období od roku 2015 do roku 2017, každý rok fakturován zvlášť a i když okamžitě s fakturací této služby nesouhlasil, tak je na obzoru problém, a já bych si chtěla ujasnit, jaká je běžná praxe? stále si myslím, že předávací protokol by neměl být předmětem fakturace.
tak to je jiná, bojujete za rodinu,chápu.
Vyplývá z toho, že nebylo nic takového ujednáno, ani ve smlouvě ani mimo smlouvu, čili klent není vázán povinností toto uhradit. Nepíšete, zda už bylo účetnictví předáno, nebo ne, protože toho se to hlavně týká. Pokud bylo předáno, není se s poskytovatelem služeb o čem bavit, pokud nebylo, je problém, který jinak než soudně asi těžko vyřešíte.
Nemůžete to ale stavět do pozice, zda je to obvyklé či ne, záleží vždy na konkrétním ujednání.
děkuji za Váš čas i odpověď, účetnictví je předáno částečně, byť jsou všechny faktury vystavené účetní firmou uhrazeny, jediné, které nejsou, jsou právě za předávací protokoly a ty byly od začátku rozporovány. Ale i tak můj vnitřní názor je, že předávací protokol je jistotou pro obě strany a tak nějak souvisí se službami účetní, ale to může být pouze můj názor.
Předávací protokol je nepochybně v zájmu obou stran a jak se píše výše, záleží mj. na tom, zda bylo či nebylo předáno účetnictví.
Jako poskytovatel služeb si nedovedu představit, že bych nedostala zaplaceno za práci navíc.
Pokud se ptáte, co je a není obvyklé, tak v poslední době se běžně fakturuje i doba, kdy poskytovatel "myslí" na klienta a jeho záležitosti. Prostě na něj myslí, kudy chodí. Klient tak zaplatí i za dobu, z níž není žádný výstup. Co je to v porovnání v předávacím protokolem?
Mluvíte mi z duše. Vždycky jsem tvrdila, že bych měla brát příplatky za práci v noci, ale všichni mí zaměstnavatelé to chápali jen jako vtip.
A co je obvyklé? Vždyť si to tu na diskuzi přečtěte. Účetní, která byla odejita, vrátí bednu dokladů a rozvahu. A to je ten lepší případ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2019 15:49
Dobrý den,
poprosím o názor : účetní firma předává účetnictví klientovi a za předávací protokol vystavila fakturu. Ještě jsem se s takovou praxí nesetkala, je toto běžná praxe?