Re: Podpora po rodičovské dovolené a uk.
já mám rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte, končí mi tedy 11. 1. se zam-telem jsme se dohodli o skončení pp dohodou, aby jsme na tom nebyli ani jeden bytí, jelikož je to v rámci rodiny. Bohužel už pro mě nemá místo, protože se snižovaly stavy zaměstnanců. a nevím, jak bychom to měli ukončit, aby jsem dostala vyšší podporu. je ochotný mě zaměstná na chvíli, abych neměla nízkou podporu, že mu vypomůžu v restech a pak skončím. počítám tak měsíc u něho, ale nevím, jestli to má smysl. Děkuji
Re: Podpora po rodičovské dovolené a uk.
Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku dítěte. Jestli jste byla doma déle, tak to bylo neplacené volno. Doba pobírání rodičovského příspěvku s tím nesouvisí. Jestli odpracujete měsíc, bude se vám podpora počítat z pravděpodobného příjmu.
Re: Podpora na ÚP po neplaceném volnu
.........
Čerpání rodičovského příspěvku Vám nemůže končit v cca polovině měsíce.
Rodičovský příspěvek se vyplácí měsíčně a pokud je poslední příspěvek v nižší částce, jak předposlední příspěvek, tak se tyto dva příspěvky slučují (zjednodušeně řečeno, více Zákon č. 117/1995 Sb. § 30 odst. 6). Pak je na zvážení, zda skutečně může být ukončeno čerpání rodičovského příspěvku 11.1.2019.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-117
Takže je možné, že v tomto okamžiku již ani nejste osobou, pobírající rodičovský příspěvek. A máte povinnosti nahlásit tuto skutečnost své zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele.
.........
je, tak to mi nikdo nic neřekl, paní mi říkala, že mi to vyjde, tak akorát, a teď mi poslali stejnou částku jako vždy.... tak ja si tam raději zítra zavolám, jak to teda je a tím pádem přicházím o podporu? nebo jak to s ní je prosím? ja myslela, že je to do 11.1 a tímto datem mám nastoupit do zaměstnání nebo na UP.
Nelze odpovědět když nevíme, jaké ujednání máte k neplacenému volnu se svým zaměstnavatelem.
Čerpání rodičovského příspěvku je zcela nezávislé na tom, jak to máte s neplaceným volnem (či předtím s rodičovskou dovolenou) domluveno v zaměstnání.
Do zaměstnání jste měla po rodičovské dovolené nastoupit první pracovní den po třetích narozeninách dítěte (zjednodušeně řečeno). Pokud jste se se zaměstnavatelem domluvila jinak s tím, že po nějakou další dobu budete mít neplacené volno, tak to byste měla řešit nyní s ním. Nemůžeme vědět, co jste si ke konci neplaceného volna se zaměstnavatelem domluvili.
Podporu v nezaměstnanosti můžete dostat, až skončí váš pracovní poměr, dřív vás na ÚP nezaregistrují. Dokdy jste požádala o neplacené volno, ví váš zaměstnavatel. Můžete se domluvit na jeho prodloužení, nic tomu nebrání.
Ani jedno nemá žádnou souvislost s pobíráním rodičovského příspěvku. Můžete ho pobírat a přitom chodit do práce nebo pobírat podporu.
Na zdravotní pojišťovně se můžete nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let nebo o dvě do 15 let, abyste nemusela doplácet ZP do minima z neplaceného volna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
6. 1. 2019 16:25
Dobrý den, prosím o radu, jak ukončit pracovní poměr po rodičovské dovolené ( dítě do 4 let - 11. 1).
Po rodičovské dovolené se zaeviduji na UP, ale vyčetla jsem, že pokud půjdu ihned a nezačnu u zaměstnavatele pracovat od 12. 1, bude se mi počítat podpora z průměrné mzdy národního hospod. a to je malá podpora, zaměstnavatel se se mnou dohodl o dohodě rozvázání prac. poměru, z důvodu starání se o dítě v předškolním zařízení a nadbytečnost. Musím jít na pár dní do zaměstnání pracovat, abych dostala plnou výši podpory nebo rovnou můžeme ukončit PP k 11, nebo 12.1? Bohužel je to oboustranné.
Děkuji mnohokrát za jakékoliv rady.
Michaela