DPH z majetku na konci podnikání.

• (neregistrovaný)

11. 1. 2019 16:59

Dobrý den, prosím, jak postupovat po smrti podnikatele ohledně DPH z majetku. Dočetla jsem se, že se to týká majetku do 5ti let od pořízení (u nemovitosti 10 let).... Příklad:
    Stroj stál 176.000 + dph 36.980, koupeno v roce 2016. Nyní budou dědicové vracet celou dph 36900, nebo se dph vypočte z ceny, za kterou by stroj letos prodali?, tedy např. stroj je prodejný za 120.000, tak dph bude nižší.
    Na jaký řádek DPH tuto částku uvedu?
    Děkuji X.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2019 18:07

.. (neregistrovaný)

Re úpravy DPH z majetku při úmrtí plátce
      U dlouhodobého majetku se postupuje podle § 78d odst. 2 ZDPH, tedy v závislosti na době, která již uplynula od jeho pořízení.

• 11. 1. 2019 18:24

XM (neregistrovaný)

Re: Re úpravy DPH z majetku při úmrtí pl
      Děkuji moc za radu, které ale vůbec nerozumím. Pročítám to a pochopila jsem pouze, že se to počítá z jedné pětiny ze součinu částky dph a čehosi... Můžete mi to prosím přeložit do češtiny? Děkuji za Váš čas.

• 11. 1. 2019 18:55

.. (neregistrovaný)

Re:úpravy DPH z majetku při úmrtí plátce
      Asi nejlepší to budete mít, když si k tomu najdete na netu novější odborný článek, kde budou i namalované příklady.

• 11. 1. 2019 19:39

XM (neregistrovaný)

Re:úpravy DPH z majetku při úmrtí plátce
      Konečně jsem našla příklady a vypadá to, že to bylo jen složitě napsané. Každý rok se sníží DPH o jednu pětinu. (tzn. při koupi v roce 18 a prodeji 18 se vrací dph v plné výš, další rok o pětinu méně atd.)
      Jen prosím na jaký řádek to uvést... ?
      Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).