Re: Přestávky v prac. době
Děkuji za odpověď, ale potřeboval bych to upřesnit. Pracuji 12 hodin a mám jednu 30-ti minutovou přestávku(fyzicky). Zaměstnavatel mi ale odečte 2 x 30 minut. Prý že první je po 4,5hod a další musí být po dalších 6-ti hodinách. Má na to právo a neměl by o tom zaměstnace informovat? Pokud by měl, tak jakou formou? Děkuji
Zaměstnavatel může mít pravdu. Pokud se rozhodl z historických důvodů poskytovat první přestávku po 4,5 hodinách (nic ho k tomu nenutí), pak je situace takováto (časy beru teď včetně přestávek):
11hod směna - druhá přestávka není,
11,5 hod směna - druhá přestávka není, byla by na konci směny,
12hod směna - druhá přestávka je 11-11,5.
Zaměstnavatel musí zaměstnance informovat prostřednictvím rozvrhu směn.
Robert Haken
Ano, to je samozřejmě pravda, jak jsem tu již nedávno odpovídal. Pokud Vás zaměstnavatel NUTÍ pracovat a fyzicky Vám umožní jen jednu přestávku, pak Vám nemůže odpočítat dvě, i kdyby nepřiznáním druhé přestávky porušil ustanovení o přestávkách.
Pokud máte však v rozvrhu směn přestávky dvě a Vy je z vlastní vůle nečerpáte, pak je to potíž.
Robert Haken
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
8. 12. 2005 17:04
Dočetl jsem se v zákoníku práce, že po nejdéle šesti hodinách je zaměstnavatel povinen dát zaměstnanci 30-ti minutovou přestávku. Kolik tedy bude povinen umožnit přestávek při za a) 11 hodinách práce, d) 11,5 hodinách a za c) 12 hodinách. Děkuji Dušan