Re: Paušál 50 %
Pokud vede daňovou evidenci, tak daní v roce, ve kterém obdržel platbu. Tzn. že pohledávka sice vznikla v r. 2004, ale platbu obdržel v r.2005, tudíž je to příjmem roku 2005 a zdaní až v letošním daňovém přiznání.
Výdaje paušálem .... pokud je to běžná živnost, tak stále platí paušál 25% viz § 7 odst. 9 ZDP (50% je zatím u příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství).
Vyšší procentuální sazby pro paušály budou platit až pro zdaňovací odbobí 2006 (tudíž až v r.2007 budete dělat přiznání za r. 2006).
P.S.: Na správce daně moc nedejte, většinou sami nevědí od kdy platí jaké novely :-)
>>>Dobrý den,
>>>chtěla bych se poradit o možnosti uplatnění výdajů
>>>paušálem u podnikatele, který vede daňovou evidenci.
>>>V
>>>roce 2004 měl jednu pohledávku, která byla uhrazena v
>>>lednu 2005. Správce daně mu potvrdila, že je možné a
>>>v
>>>pořádku, když veškeré příjmy poníží o 50 % paušálními
>>>výdaji. Já se domnívám, že by pohledávka roku 2004
>>>měla
>>>být zdaněna v roce 2004. Prosím o reakce a radu,
>>>jestli by jste v roce 2005 výdaje paušálem uplatnili.
>>>Díky.
>>
>>Pokud vede daňovou evidenci, tak daní v roce, ve
>>kterém obdržel platbu. Tzn. že pohledávka sice vznikla
>>v r.
>>2004, ale platbu obdržel v r.2005, tudíž je to
>>příjmem
>>roku 2005 a zdaní až v letošním daňovém přiznání.
>>Výdaje paušálem .... pokud je to běžná živnost, tak
>>stále platí paušál 25% viz § 7 odst. 9 ZDP (50% je
>>zatím
>>u příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního
>>hospodářství).
>>Vyšší procentuální sazby pro paušály budou platit až
>>pro zdaňovací odbobí 2006 (tudíž až v r.2007 budete
>>dělat přiznání za r. 2006).
>>P.S.: Na správce daně moc nedejte, většinou sami
>>nevědí od kdy platí jaké novely :-)
>Omlouvám se Vám i správcům daní, zjistila jsem, že
>vyšší paušální sazby platí již pro rok 2005. Ohledně
>příjmu za pohledávku jsem odpověděla správně.
Myslet si to můžete...
Vaše domněnka je správná. Pokud by chtěla FO uplatnit za rok 2005 výdaje paušálem (a je jedno, zda to bude 25 % nebo dle novely 50 %), pak měla provést úpravu základu daně dle § 23 při zpracování DP za rok 2004. Měl tedy zvýšit základ daně o pohledávku, která mu byla uhrazena až v lednu 2005. Pokud tak neučinil a chce využít možnosti uplatnit výdaje paušálem, pak musí podat dodatečné DP za rok 2004, kde zvýší základ daně o tuto pohledávku a v roce 2005 příjem za tuto pohledávku bude nedaňovým příjmem (je již zdaněn) a samozřejmě nebude již součástí základu pro výpočet paušální výše výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
8. 12. 2005 19:47
Dobrý den,
chtěla bych se poradit o možnosti uplatnění výdajů paušálem u podnikatele, který vede daňovou evidenci. V roce 2004 měl jednu pohledávku, která byla uhrazena v lednu 2005. Správce daně mu potvrdila, že je možné a v pořádku, když veškeré příjmy poníží o 50 % paušálními výdaji. Já se domnívám, že by pohledávka roku 2004 měla být zdaněna v roce 2004. Prosím o reakce a radu, jestli by jste v roce 2005 výdaje paušálem uplatnili. Díky.