Re: Náklad r.2005 ANO či NE?
*** V tomto případě se nejedná o dohadné položky, a proto můžete vytvořit směrnici, kde se tyhle daňové výdaje, které by se časově rozlišovaly, časově rozlišovat nebudou - viz. pokyn 190 k §23/2. Ten Telecom je jen za 12/04 nebo taky překlenuje rok? ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
8. 12. 2005 21:56
Dobrý den,
prosím o pomoc. Převzala jsem podvojné účetnictví a zpětně kontroluji celý rok. Zjistila jsem, že v daňových nákladech letošního roku je faktura od Telecomu za období 12/04 (DZP 12/2004) a uplatněná DPH na vstupu a od Eurotelu za období 7.12.04-6.1.05 (DZP 1/05) a také uplatněná DPH. Podnikatel nikdy netvořil dohadné položky a domnívám se, že do r. 2004 dal faktury za období 12/03 a 7.12.03-6.1.04. a uplatnil DPH (což v té době ještě před novelou platnou od 1.5.04 nebyl problém.) Já jsem zvyklá dělat dohadné položky na všechno a na co nemám dohadnou pol., to dávám na nedaňové výdaje. Nerada bych tohoto klienta poškodila a teď nevím, zda je možné nechat to v daň. nákl. r. 2005, když vlastně ve stejném duchu takto účtoval rok co rok. Nedalo by se to takto eventuálně zdůvodnit i před FÚ? Akorát si myslím, že na DPH z faktury od Telecomu by mělo být dodatečné přiznání za 4.Q.2004 nebo si ho nenárokovat vůbec. U Eurotelu není problém, tak je zdanitelné plnění 1/05.
Předem děkuji za rady.
P.S.: Když by byla směrnice na dohadné položky, že se třeba tvoří až od částky 2.000,- Kč (popř. antidatovaná) je možné potom vše do výše 2.000,- Kč týkající se minulých let účtovat do daňových nákladů aktuálního roku?