Hlavní navigace

Lékařská prohlídka u referentů

  • (neregistrovaný)

    22. 1. 2019 14:21

    Dobrý den, prosím Vás, jak postupujete u řidičů referentů? Posíláte je na prohlídku k závodnímu Mudr.? Nebo jen k jejich Mudr.?

    Jde o THP pracovníka, který občas bude jezdit autem na služební cesty.

    Děkuji za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2019 15:08

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Re: Lékařská prohlídka u referentů
      Vzhledem k tomu, že žádní řidiči-referenti neexistují (žádný právní předpis je nezná) je pro jednoznačnou odpověď ve vašem dotazu málo informací. Proto má odpověď bude trochu obšírnější.

      Je-li práce, kterou zaměstnanec vykonává zařazena do kategorie 1, řízení motorového vozidla nebude obvyklou součástí výkonu jeho práce (nebude mít sjednáno v pracovní smlouvě, nebude jezdit denně atd.) a do místa výkonu práce nebude přepravovat další osoby, je možné, aby pracovnělékařskou prohlídku absolvoval u svého registrujícího praktického lékaře. Pozor, může se vám stát, že tento lékař odmítne prohlídku provést. Avšak nelze-li vyloučit, že někdy bude někoho přepravovat, je nezbytné, aby prohlídku absolvovat u vašeho lékaře, který vám poskytuje pracovnělékařské služby ("závoďák").

      Osobně doporučuji, aby každý, kdo řídí motorové vozidlo, prohlídku absolvovat u lékaře pracovnělékařských služeb bez ohledu na to, zda splňuje či nikoliv výše uvedené podmínky.

    • 22. 1. 2019 18:29

      Pavča (neregistrovaný)

      Re: Lékařská prohlídka u referentů
      Moc Vám děkuji za Váš výklad a souhlasím s Vámi, že by měl prohlídku raději absolvovat u našeho lékaře (bude u nás zastávat pozici středního managementu a na služební cesty bude jezdit poměrně často. Také pravděpodobně bude v autě vozit i nějaké kolegy třeba na letiště či obchodní jednání). Jenže pánovi se nechce - on by chudák musel k našemu lékaři jet 50 km …. (chápete jo - on bude pracovně jezdit po všech čertech, ale 50 km k doktorovi je prostě moc ……). No a naše vedení si myslí, že je to zbytečné, aby absolvoval prohlídku u lékaře pracovnělékařských služeb, že to moc hrotím - vždyť bude přece jenom několikrát v týdnu řídit auto …...Chjo.

    • 23. 1. 2019 7:16

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Re: Lékařská prohlídka u referentů
      Můžete argumentovat tím, že podle § 54 odst. 2 zákona 373/2011 Sb., ve znění pozdějších předpisů, ji musí absolvovat u vašeho lékaře pracovnělékařských služeb, neboť se nejedná o výjimku podle písm. b) uvedeného paragrafu, protože se jedná o činnost pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti upraveny prováděcím předpisem (vyhláškou č. 79/2013 Sb.) - řízení motorového vozidla bude obvyklou součástí výkonu práce, lze oprávněně předpokládat, že bude přepravovat další osoby, jak uvádíte ve svém příspěvku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).