Re: úprava odpočtu DPH
já dělám tak, že při nákupu rovnou pokrátím auto dle soukromých a služebních jízd, např nárokuji jen 80% odpaočtu DPH.
Všechna přijatá plění vztahující se k autu krátím stejně celý rok.
Pokud mi na konci vyjde koeficient více jak 10% rozdíl, vyrovnám všechna krácená za celý rok o ten rozdíl a dám do ř. 45 buď + a nebo - včetně vyrovnání nákupu(odpočtu) auta v tom roce pořízeném.
Pokud se jedná o starší auto - ne v tom roce pořízené- dávám do ř. 60 + a nebo - (po dobu 5 let sleduji)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 1. 2019 13:49
Dobrý den,
moc prosím o radu. Předem děkuji za trpělivost.
V 3/18 jsme pořídili do firmy a.s. auto na leasing s následným odkupem, dostali jsme fa základ a DPH na cenu vodu + splát. leas. kalendář. částku DPH jsme si nárokovali celou. Od 8/18 se auto začalo používat i na soukromé cesty. Zam-ci se přidaňuje 1 % z ceny vozu a navíc za použití vystavujeme zam-ci fakturu (zaplatí tak PHM + stanovená vedením částka v Kč na 1 km soukr. cesty).
Nyní se mi jedná o nárokované DPH. Tím, že se změnil účel použití, tak v přiznání DPH za 12/18 musím udělat vypořádání DPH dle § 78? nebo tím, že zam-ci vystavujeme fakturu za použití vozu a odvádíme z toho DPH státu, tak už není třeba nic řešit?
prosím moc o radu
děkuji