Hlavní navigace

DZ - rodiče se nemohou dohodnout

• (neregistrovaný)

2. 2. 2019 17:58

Dobrý den, prosím o radu. Mám takový zajímavý případ, se kterým jsem se ještě nesetkala - dvojice spolu má dítě, ale nevzali se, žijou spolu. Daňové zvýhodnění uplatňuje otec, jenže teď chce daňové zvýhodnění uplatňovat matka. Otec se ale daňového zvýhodnění nechce vzdát. Prostě oba chtějí daňové zvýhodnění na 1 dítě. Zkoušela jsem jim navrhnout, ať teda půl roku uplatňuje jeden a půl roku druhý, ale je to marný.
    Paní je naše zaměstnankyně a DZ ji neuplatním dokud mi nepřinese papír, že pán neuplatňuje. Jenže chlap ho uplatňuje a chce ho uplatňovat i nadále, takže toto potvrzení je v nedohlednu. Paní je rozčílená na mě, že já jsem ta zlá účetní, která jí nechce uplatnit dítě.
    Jak z toho ven?
    Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2019 20:00

.. (neregistrovaný)

Re: DZ - rodiče se nemohou dohodnout
      Vytiskněte jí formulář "Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění" a požádejte ji, aby ho přinesla zpět vyplněný a orazítkovaný od zaměstnavatele otce jejího dítěte. K tomu ji vytiskněte § 38l odst. 3) Zákona o daních z příjmů a zvýrazněte pasáž písmene c)
      Můžete jí říci, že až donese vyplněné Potvrzení kde bude uvedeno, že otec jejího dítěte daňové zvýhodnění na dítě neuplatňuje, nebo až donese rozsudek soudu, že jí bylo dítě svěřeno do výhradní péče, tak můžete teprve začít uplatňovat daňové zvýhodnění u ní. Že Vám to Zákon o daních neumožňuje uplatnit dřív.

Ještě si u sebe zkontrolujte, zda máte kopii "Potvrzení", kterou jste vystavovali pro ni, aby si mohl daňové zvýhodnění na dítě uplatnit otec jejího dítěte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).