Re: Mateřská dovolená a nárok dovolená
Bohužel, proplácet dovolenou je možné jen při skončení pracovního poměru. Protože jste na řádnou dovolenou nenastoupila ihned po skončení druhé mateřské a místo toho jste ihned nastoupila na rodičovskou dovolenou, pak zbývá jediné: požádat zaměstnavatele o přerušení rodičovské dovolené a vyčerpání poměrné části řádné dovolené za rok 2004 ještě teď v prosinci a poměrné části 2005 (třeba v lednu). Zaměstnavatel s tím ale nemusí souhlasit a potom Vám opravdu propadá.
Re: Mateřská dovolená a nárok dovolená
Rodičovská dovolená nebo řádná dovolená je název volna u zaměstnavatele. Rodičovský příspěvek je státní dávka a vůbec nesouvisí s tím, zda je matka na rodičovské, na řádné nebo zda pracuje. Nejdříve ať Vám účetní vypočítá, na kolik dní řádné dovolené máte nárok za rok 2004 a na kolik dní za rok 2005. Pak požádáte zaměstnavatele o přerušení rodičovské dovolené a zároveň ho požádáte o čerpání řádné dovolené (od - do podle počtu vypočítaných dní). Dovolenou za rok 2004 musíte stihnout vyčerpat ještě v roce 2005 jinak propadá, dovolenou za rok 2005 můžete čerpat v roce 2006. zaměstnavatel Vám ale nemusí vyhovět a přerušení rodičovské dovolené a tím ani čerpání řádné dovolené Vám nemusí umožnit. Pokud Vám to odsouhlasí, ode dne přerušení rodičovské nastoupíte na řádnou dovolenou a pak zase požádáte o rodičovskou dovolenou. Je nutné, aby toto věděla účetní, že přerušujete rodičovskou a čerpáte řádnou dovolenou, protože podle toho povede mzdové účetnictví.
Na sociálku se nic nehlásí, s rodičovských příspěvkem to nemá nic společného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
12. 12. 2005 11:40
Dobrý den, od ledna 2003 jsem byla zaměstnaná, 16.4.2003 se mi narodila dcera, 17.10.2004 syn, jsem s nimi doma.Za celou tu dobu jsem neměla vyplacenou dovolenou ze zaměstnání,prý mi už nějaká propadla,můžete mi poradit,jestli si můžu nechat proplatit dovolenou a kolik dní?A jestli to nebude mít vliv na pobírání příspěvků?
Děkuji