Dobrý den, prosím o radu, mám málokdy neschopnosti a nechci zbytečně zaměstnance zatěžovat:
- zaměstnanec marodí od 1.2., dnes byl na kontrole (potvrzení o trvání neschopnosti nedostal, no nebylo to ještě 14 dní a já se bez toho obejdu) - na další kontrolu jde až 8.3. a ptal se mě, jestli může dát lístek na peníze až k tomuto datu (nevadí mu, když nemocenskou dostane později) - chtěl by si tak ušetřit jednu cestu k lékaři (špatně se pohybuje) - je to šéf firmy a nemoc je nezpochybnitelná (tj. nebála bych se u něj zadat do mezd nemoc i bez lístku).
Musím trvat na tom, abych měla (i kvůli vytvoření mezd) doklad o trvání neschopnosti k poslednímu dni v měsíci anebo stačí, jak pro zaměstnavatele, tak pro sociálku, když to přinese až k 8.3.
Anebo je také možnost, že 8.3. by mu vystavili lístek k 28.2. (mohou to dělat zpětně)?
Re: neschopnost-bez lístku na peníze k 2
Jestli nemáte výplaty před 8. kalendářním dnem, tak bych se tím netrápila. Z potvrzení, že nemoc trvá k 8.3., lze usoudit, že trvala i k 28.2. Udělejte si kopii do mezd a originál pošlete na OSSZ s neschopenkou a přílohou.
Re: neschopnost-bez lístku na peníze k 2
Paní Líbo, děkuji za odpověď. Ale bohužel se u nich mzdy dělají už první pracovní den. Nicméně s nemocí mám jistotu, že trvá a že lístek budu mít 8.3. (u tohoto člověka, jinak bych to neudělala), mohu ty mzdy udělat i bez toho?
13. 2. 2019 18:28
Dobrý den, prosím o radu, mám málokdy neschopnosti a nechci zbytečně zaměstnance zatěžovat:
- zaměstnanec marodí od 1.2., dnes byl na kontrole (potvrzení o trvání neschopnosti nedostal, no nebylo to ještě 14 dní a já se bez toho obejdu)
- na další kontrolu jde až 8.3. a ptal se mě, jestli může dát lístek na peníze až k tomuto datu (nevadí mu, když nemocenskou dostane později)
- chtěl by si tak ušetřit jednu cestu k lékaři (špatně se pohybuje)
- je to šéf firmy a nemoc je nezpochybnitelná (tj. nebála bych se u něj zadat do mezd nemoc i bez lístku).
Musím trvat na tom, abych měla (i kvůli vytvoření mezd) doklad o trvání neschopnosti k poslednímu dni v měsíci anebo stačí, jak pro zaměstnavatele, tak pro sociálku, když to přinese až k 8.3.
Anebo je také možnost, že 8.3. by mu vystavili lístek k 28.2. (mohou to dělat zpětně)?
Moc děkuji za rady.