Hlavní navigace

Zemědělec má jaké % výdaje paušálem?

  • (neregistrovaný)

    16. 2. 2019 9:37

    Dobrý den,
    podnikám v zemědělství. Je to moje hlavní výdělečná činnost? Když budu chtít uplatnit paušál, je to pro mne 80%? A kdybych uplatnil výdaje paušálem a mám za loňský rok nárok na slevu na dceru 2 měsíce. Mohu si dát slevu na dceru, když budu uplatňovat výdaje paušálem? Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2019 10:44

      .. (neregistrovaný)

      Re: Zemědělec má jaké % výdajů k příjmům
      ...........

      Pokud je osoba, "podnikající" v zemědělství vedena v Evidence zemědělských podnikatelů, tak má příjmy podle Zákona o daních z příjmů § 7 odst. 1) písmeno a)
      a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství,

      Výdaje procentem k příjmům ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství jsou ve výši 80% z těchto příjmů, nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 800000 Kč,.
      ...........

      Pokud osoba, "podnikající" v zemědělství podniká na základě živnostenského oprávnění (např. živnost "Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost"), tak má příjmy podle Zákona o daních z příjmů § 7 odst. 1) písmeno b)

      Výdaje procentem k příjmům ze živnostenského podnikání jsou ve výši 60% z těchto příjmů, nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 600000 Kč,.
      ...........

      Zda to jeho hlavní či vedlejší činnosti záleží na více věcech, např. zda má ještě příjmy ze zaměstnání atd.
      ...........

      Daňové zvýhodnění na dítě lze za splnění dalších podmínek uvedených v § 35c Zákona o daních z příjmů uplatnit v Přiznání k dani z příjmu FO za rok 2018 i v případě, že bude poplatník uplatňovat výdaje procentem z příjmů dle ZDP.

      "Omezující" § 35ca ZDP byl zrušen
      ...........

      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).