Re: byt v os.vl. pro podnikání
Příjmy, které přísluší k výdajům/nákladům k bytu, zdaňuje podle § 7 ZDP? Vložila byt do obchodního majetku podle § 4 odst. 4) Zákona o daních z příjmů? Vede účetnictví nebo daňovou evidenci? Má "podnikatelský" tarif na elektřinu? Byt je zkolaudován jako bytový prostor? Má v něm nahlášenou provozovnu na živnostenském úřadu?
Zatím si můžete pročíst ZDP § 25 odst. 1) písm. u)
Re: byt ve vlastnictví pro podnikání
>>>Dobrý den, prosím o informaci. Klientka koupila byt,
>>>který zcela vybavila jako učebnu, bydlí na jiné
>>>adrese.
>>>Byt není na IČO. Myslíte, že můžu dát spotřebu
>>>energií
>>>do nákladů? A co hromadnou platbu do společenství
>>>vlastníků, kde je pojištění, fond oprav atd. Tam už
>>>se
>>>mi
>>>to nelíbí, přijde mi, že je to majetek paní a když by
>>>skončila podnikání, byt bude její, takže to bych tam
>>>nedala... ale předešlá účetní to do výdajů dávala. A
>>>opravy toho bytu za pár desítek tisíc (nová podlaha,
>>>výmalba atd.) To by šlo, ne? Máte s tím někdo
>>>zkušenost?
>>>Děkuji za Váš čas. Š.
>Vede DE, byt není vložen do podnikání, nemá
>podnikatelský tarif, provozoven má několik, tak nevím, zda je
>všechny nahlásila, zjistím. Z tohoto bytu plynou příjmy
>ke zdanění. Co vy na to? Děkuji.
Daň z nemovitých věcí odvádí z navýšené "podnikatelské" sazby?
Výdaje, vynaložené na opravu, údržbu nebo technické zhodnocení BYTU - nezaevidovala bych jako daňově uznatelné výdaje
Výdaje, vynaložené na opravu, údržbu nebo technické zhodnocení DOMU - nezaevidovala bych jako daňově uznatelné výdaje (nedala bych tam z tohoto důvodu ani platby na dlouhodobé zálohy na opravy a technické zhodnocení, zde asi nazývané "fond oprav")
Hromadnou platbu bych si nechala od klienta rozklíčovat, položku po položce. A až podle toho bych se rozhodovala, co zahrnout do daňově uznatelných výdajů. Zajímavé by bylo také zjistit, kolik dnů v roce je byt využit pro činnost, ze které plynou příjmy ke zdanění.
Nová podlaha, vymalování - na vše mi pasuje buď technické zhodnocení nebo opravy, takže také § 25 / 1) / u) ZDP
Ale nejsem daňový poradce, takže bez záruky.
PS. maličko jsem upravila Nadpis, "osobní" vlastnictví již není, jen "vlastnictví"
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
20. 2. 2019 16:29
Dobrý den, prosím o informaci. Klientka koupila byt, který zcela vybavila jako učebnu, bydlí na jiné adrese. Byt není na IČO. Myslíte, že můžu dát spotřebu energií do nákladů? A co hromadnou platbu do společenství vlastníků, kde je pojištění, fond oprav atd. Tam už se mi to nelíbí, přijde mi, že je to majetek paní a když by skončila podnikání, byt bude její, takže to bych tam nedala... ale předešlá účetní to do výdajů dávala. A opravy toho bytu za pár desítek tisíc (nová podlaha, výmalba atd.) To by šlo, ne? Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za Váš čas. Š.